pátek 26. července 2013

Sourozenci

Z jednoho hnízda a přece tak rozdílní. Každý z nich je originál.  

Na koupaliště jsem s dětmi vyrazila v klamné naději, že si užijeme spoustu zábavy a vodních radovánek. Chyba.

Matýsek byl ve vodě ve svém živlu. Skákal, potápěl se a neustále se dožadoval vstupu do velkého bazénu, kde trénoval jakýsi čubičkový plavecký styl. Na tobogánu by nejraději jezdil ještě teď.

Amálka ve vodě vřískala, protože voda byla studená. Protože na ní někdo cáknul. A zkrátka proto, že chtěla na břeh. Na tobogánu se mě držela jako klíště a rozhodně nevypadala, že si užívá nějakou zábavu.

Nebýt mokrá, jsem zpocená až za ušima. Matýsek se vztekal na břehu. Amálka ve vodě. A já se marně snažila uspokojit potřeby a touhy obou svých ratolestí.

Nikdy jsem nečekala, že naše děti budou stejné, ale někdy žasnu nad tím, jak rozdílní jsou. 

Matýsek má rád svůj klid, je na sebe opatrný a rád v ústraní zkoumá vše, co mu přijde pod ruku. Amálka je dračice, ale taky trochu princeznička, která se do věcí vrhá po hlavě a nebýt toho, že se bráchu snaží ještě pořád napodobovat, zkoumání by bylo zjevně tím posledním, o co by se zajímala.

Matýsek je rád na dobře známé zahradě nebo doma. Amálka dává přednost objevitelským procházkám a z domu mizí, jakmile dostane příležitost.

Matýsek nesnáší, je-li nucen k chůzi po svých a přednost dává odrážedlům či jakýmkoli jiným dopravním prostředkům, které jeho nohy ušetří nežádoucí námahy. Amálka je nadšený chodec, který veškeré přepravní prostředky při první příležitosti opouští.

Matýsek, ačkoli to umí, jen nerad se sám obléká či obouvá. Amálka, ačkoli to neumí, by se sama oblékala a obouvala hrozně ráda.

Matýsek je vodomil po mamince. Amálka má k vodě rezervovanější vztah po tatínkovi.

Matýsek miluje brambory a nesnáší kuskus. Amálka miluje kuskus a nesnáší brambory.

A já mám někdy pocit, že z té snahy vyhovět oběma brzy zešedivím.

Ale pro děti to je skvělý trénink tolerance a schopnosti dělat kompromisy. Učí se, jak někomu udělat radost i přes to, že sami by možná raději něco jiného. Učí se pomáhat a povzbuzovat se navzájem. Učí se respektovat jiný pohled na svět. A učí i mě.

Zřejmě přijde období, kdy se budou nesnášet a hádky budou na denním pořádku. Byl by to zázrak, kdyby pubertou prošly spřízněně ruku v ruce. Ale právě teď kolem s radostným pokřikem profrčely na svých odrážecíh motorkách. A já věřím, že i v budoucnu budou rádi, že se mají. Jako jsem ráda já, že mám svého (úplně jiného) bráchu.



9 komentářů:

  1. hrozne som sa zasmiala... máš to veselé...prajem veľa síl :) teším sa na to byť mamou a veru som zvedavá na kombinácie vlastností, ktoré ma prekvapia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Barunko milá..
    děkuji za krásný článek ze života..Máme to podobně,protože je mezi nimi velký věkový rozdíl,ale když je vidím,jak se líbají na dobrou noc,nebo se k sobě tulí v posteli ,tak v sobě chovám naději,že jim ta láska bratrská vydrží napořád..Ty naše děťata jsou prostě poklady..Krásné chvíle s nimi a mnoho trpělivosti..pa Bi

    OdpovědětVymazat
  3. jsou kouzelní. Každý originál.

    OdpovědětVymazat
  4. Barunko, vážně se nenudíš. Ale umíš to s nimi a učit je, jak dělat druhým radost, je krásná cesta.
    Jsem ráda, že je Amálka pohyblivá a můžete si bez omezení užívat léta. Tedy, až na ta, co si sami vymyslí ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak..a skloubit 3 děti je taky síla:-)

    OdpovědětVymazat
  6. V tom je to kouzlo, z jedné "formy", ale každý jiný:-D
    Také jsem to u nás porovnávala a ještě dodnes porovnávám:-)))

    OdpovědětVymazat
  7. suprové čtení, kterému plně rozumím :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Mám vzhledově, věkově a jak to tady čtu, tak i povahově velice podobnou holčičku... akorát brácha už je starší (šestiletý), takže dohání ještě větší věkový rozdíl ;o)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. To jsem se zase od srdce zasmála :). Ale musím potvrdit, že to tak přesně funguje. Do puntíku. I já to pozoruju a to je Bára zatím docela prcek na to, aby se vůči Matyáškovi nějak výrazněji projevovala. A ono jo :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)