úterý 2. října 2012

Jablečné muffiny

Je to trochu trapný, psát pořád o podzimu.
Jenže podzim se nám do domovů i duší nemilosrdně vkrádá a vyžaduje pozornost. A je tak neodbytný, že ho nelze ignorovat. O to už se postarají ranní mlhy i žloutnoucí listí na lípách před domem.
S podzimem pak souvisí i změny v kuchyni.
Znovu jsme začali vařit několik konvic čaje denně (k Matýskově nelibosti), přestali dávat nápoje do ledničky a vytáhli zaprášenou termosku. Na zahradě nám dozrávají tuny dýní toužící po zpracování a ořešák nám letos poprvé nadělil několik vlašáků.
Kromě toho jsme konečně očesali naši jabloňovou babičku.


A jelikož štrůdl je ohranej a do žemlovky se mi nechtělo, spotřebovali jsme první várku jablek na jablečné muffiny.
Recept jsem vyštrachala kdesi v hlubinách internetu a upravila pro rodinné chutě. Matýsek v každých muffinech hledá čokoládu, takže ta nesmí chybět. Já nemám ráda suché těsto, takže je tam až moc jablek. A muž zkonzumuje téměř vše, takže si neklade žádné podmínky. (Amálka dostala ochutnat bezčokoládový kousek a zdá se, že je taky bez připomínek.)
Poslední dva kousky zachráněné pro fotodokumentaci :-)

Recept
  • 1,5 hrnku hladké mouky (výborné i se špaldovou)
  • 0,5 hrnku cukru (dávám hnědý)
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 2-3 jablka (dle velikosti a vaší touhy po konzistenci, čím víc tím vlhčí)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • čokoláda (dle chuti)
  • skořicový cukr na posypání

A postup je úplně jednoduchý, jak už to u muffinů bývá. V jedné míse smícháme suché ingredience, včetně jablek a čokolády. V druhé míse mokré přísady. Následně smícháme dohromady a plníme formičky, košíčky nebo cokoliv, v čem muffiny pečeme. Posledním krokem je posypání muffinů skořicovým cukrem (1 lžička cukru + půl lžičky skořice), který udělá výbornou krustičku.
Pečeme dle zkušeností s naší troubou. (Já asi 25 minut na 180 °C).
Množství vyjde zhruba na 12 kousků.
Dobrou chuť!

10 komentářů:

  1. Mňam, všechno kde jsou jablka a skořice miluju, tak že věřím že tyhle mufiny jsou k nakousnutí.
    Na mě taky leze podzim a já mu to ráda dovolím. Teď je podle mě to nejkrásnější počasí z celého roku, mám ráda babí léto a slunce, které pořád hřeje, ale už nemá tu sílu a žár. Jen ten ořešák nám naopak zase už nějak nerodí:-(
    Přeju pěkný večer, Radka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, díky :-)
      Taky miluju jablka, takže pro mě je to muffinový šampión :-)

      Vymazat
  2. Nám letos taky ořešák nerodí, vše zmrzlo. :-( Jinak, máš moc hezký blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trrri, děkuju za kompliment :-)
      Tak snad bude příští rok příznivější počasí :-)

      Vymazat
  3. Muffiny já můžu a tyhle "netradiční" vypadají skvěle... určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chocolate, skvělý nick :-)
      Doufám, že zachutnají a nezklamou :-)

      Vymazat
  4. Ha, skvěle! Zrovna dneska dcera projevila zájem upéct si "jabíškový fufíny" a já maně přemýšlela, zda mám na to pečivo ňákej recept :o) díky, hned jdem na ně! Pá, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsem ráda, že jsem přišla vhod :-)
      Dej vědět, jestli u dcery měly úspěch :-)

      Vymazat
  5. no jo, podzim...asi už je opravdu vážně tady...jablečné muffiny-mňam:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. oo milujem muffiny, a jablkové sú jedny z najobľúbenejších:)
    5nati.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)