středa 26. března 2014

Holky s holkama

Už se to Amálce krátí. Ještě pár týdnů a z pozice benjamínka bude vyšoupnuta miminkem. 

Stane se z ní prostřední sourozenec. 

Podle sourozeneckých konstelací nejnevděčnější pozice. Prostředňáčci prý postrádají jedinečnost prvorozených i benjamínků a mají o to těžší roli. Co je na tom pravdy z hlediska praktického nevím, neb sama mám jen mladšího bráchu. Leč smysl to dává.

Možná i proto bych si přála, aby miminko bylo kluk a Amálce tak zůstala výsostná role jediné holčičky.

Zatím si ale užíváme ryze holčičí radovánky, když máme Matýska ve školce.

Po pravdě řečeno, od radovánek klučičích se to sice moc neliší, neboť Ami kouká na bagry stejně ráda jako její brácha, ale ženská přirozenost už přeci jen vystrkuje drápky. 

K mé nelibosti se to začíná projevovat zejména u ranního oblékání. Že chce nosit šatičky, to mi nevadí. V tom jí maximálně fandím a vycházím vstříc. Ale odmítání mikiny, protože pak přeci nebudou vidět kytičky na šatech!, případně čepice, protože s ní by si přece rozcuchala culíčky!, to už se mi zamlouvá míň.

Další ženská stránka, která se u naší dcérenky pomalu rozvíjí, je mateřský pud. Donedávna byla v kurzu auta, mašinky a jiné Matýskovy hračky. Teď začaly frčet panenky alias miminka. Amálka je rodí, nosí, vozí i kojí.

A v neposlední řadě objevila kouzlo kabelek, laků na nehty a pomád na rty.

Na druhou stranu, moc ráda na tohle slečinkování zapomene a s nadšením se jde ráchat v kalužích nebo hledat v hlíně žížaly. Zkrátka pravá holka do nepohody :-)




15 komentářů:

  1. Jo, tak tu budou mít chlapi rádi - ženská do pohody i nepohody se hodí vždycky.:D Rovnováha je důležitá.
    Jinak já bych jako první miminko chtěla holčičku. Dost intenzívně cítím, že by to tak mělo být... tak uvidíme, co mě v následujících snad několika málo letech čeká.:-) Ať tak či tak, hlavní je dítě milovat.:-)

    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moje řeč. Ideální holka, která umí být za dámu, ale na dovolenou klidně vyrazí pod širák :-)
      Jednou se nám o ni kluci určo budou prát ;-)
      Přiznám se, že já si jako první vždycky přála holčičku...Ale myslím, že je dobře, že je mým prvním dítětem právě Maty. Vzhledem k mému problematickému vztahu k chlapům obecně je pro mě Matýsek největší a nejlepší možný učitel.
      Ale jak říkáš, hlavní je ta nepodmíněná láska :-)
      Přeju ať to brzy vyjde dle tvých představ!

      Vymazat
  2. Juu, co mi to jen připomíná...šatičky, mašličky, hysterické scénky, sponečky, čelenky, punčošky ("Mamíííí, ale ty nejsou růžovýýýý, uáááááá") a tak dále a tak dále, to všechno krát 2! Ale neměnila bych je, holky moje zlatý (ale toho kloučka našeho bych taky tedy neměnila samozřejmě:), tak si užívejte, holky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, já se na to celou dobu těšila! Na ty holčičinky...i na tu růžovou :-) Konec konců, nosíme ji obě ;-) Ale ráno mám dost co dělat sama se sebou, natož ještě přemlouvat dítě, že i ta mikina má pěkný obrázky :-)

      Vymazat
  3. U nás se taky kojí (nejen já...)... a velmi realisticky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) U nás tedy po pravdě řečeno kojí leckdy i Matýsek. Až se narodí mimi, rozkojej ty dva snad i psa :-)

      Vymazat
  4. Mě by spíš zajímalo, jak se u vás rodí...
    Jinak já si na růžový stereotyp své dcery jen těžce zvykám a stále se jí snažím vysvětlovat, že jsou i jiné barvy, že nic se nemá přehánět, ale je mi to většinou houby platný. Jednou s tím sama přišla a já si marně lámu hlavu, kdo jí takto pěkně "otevřel oči" a sdělil, že bez růžové je jako holka nemožná :-)
    Hanka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zatím se nerodí...ale až to přijde, rozhlásím to do světa s největší radostí:-)
      Mám dojem, že jsem kdesi četla, že to je už geneticky podmíněný. Ženy mají zálibu v růžových odstínech prý už od doby svých sběračských počátků, kdy se zaměřovaly na růžový bobule :-D

      Vymazat
  5. ...nádherný příspěvek... Amy je holčička každým coulem a to je moc dobře. Na těch malých holčičkách je už v tomto věku vidět, zda budou v dospělosti holkami či "kluky". A je skvělé, že má svůj názor. Vím, někdy to drásá nervy, ale jednou řekneš, díky Bohu za ty chvíle... Krásné dny...Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu...Je to naše cácorka milovaná, i s tou tvrdohlavou hlavinkou :-)

      Vymazat
  6. Jste holky krásně sladěný :-)
    Olga

    OdpovědětVymazat
  7. Růžová růžová! U nás taky vede ač ji naše Ája vytrvale nazývá zelenou, ale myslí růžovou... To aby zmátla maminku, která růžovou nemusí a bere ji na milost jen kvůli Áje...

    OdpovědětVymazat
  8. Na tyhle starosti se taaaaaaaaaaak těším! A moc vám to, holky, sluší!!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Jojo, u nás taky...nechce tu modrou sukni, protože ta je klučičí (rozuměj - je modrá), a tyto šatičky nechce, protože ty netančí... Nejvíc nás ovšem pobavila (a nejen nás), když v obchodě vybírala červenou podprsenku pro mě a pro tátu a bráchu modrou. Za nic bych tohle nevyměnila:) Na druhé straně se klidně převlíkne za piráta a cvičí s bráchou karate.. a tak je to přece dobře a já jsem jen ráda. Krásné jarní dny všem! Renata Náhlíková

    OdpovědětVymazat
  10. Převelice vám to sluší! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)