pátek 26. dubna 2013

4TET

Totálně jsem si včera odrovnala ruce. Tleskáním.

Může za to čtveřice Škorpík, Kollár, Korn a Uličník. 4TET.

Maminka ode mě dostala lístky na jejich koncert k narozeninám. Pochopitelně dva. Ale jako na potvoru, můj nebiotatínek neměl čas. Jak mě to bylo líto... Do chvíle, než padl návrh, abych si za kulturou s mamkou vyrazila já. 

Bez dětí. Bez muže. Bez návratu na uspávání. Bez večerního kojení. Bez výčitek svědomí.

(Poprvé nebyly děti uspávány maminkou. Ale přežili všichni. I tatínek. Jen pár šedin mu z toho vyrválu do pozdní nočních hodin asi zůstane.)

Koncert, který si spíš zaslouží označení show, byl fantastický. Možná mohlo být více skladeb a méně scénických vsuvek, ale nejsem šťoura. A po třech letech bez kultury bych si to pravděpodobně užila, i kdyby zpívali falešně.

Což se nestalo.

Skvělé aranžmá táborové odrhovačky U stánků všechny příjemně naladilo, uvolnilo a pobavilo. (Hned jsem si vzpomněla, kterak jsem snad do patnácti dumala nad tím, co je to ta „nálevná krása,“ která se u stánků nachází.) Následující Robinson také nezklamal. A z Uličníkova sólového Ave Maria přebíhal mráz po zádech.

Pouze tablety osvětlení zpěváci pějící More than words mě dostali. Lady Karneval s dokonalou Gottovou imitací na závěr mě rozesmála. Mou dětinskou duší milovaná píseň Lion sleeps tonight mi ve vylepšené verzi učarovala. A několik pohádkových skladeb tradičně uváděných Kornovým suchým prohlášením: „Mám rád pohádky,“ bylo naprosto dokonalých.

Na místě je také složit poklonu Jiřímu Kornovi. Protože to, co on předváděl na jevišti, bych já rozhodně neudýchala. A jeho stepo-kytaro-pěvecké sólo vystoupení mě nadchlo a uvrhlo do trudomyslných úvah o vlastní pramalé kondici současně. 

Škorpíkovo sólo v čele s úvodním řečněním pak zřejmě uvrhlo v zamyšlení všechny. Ovšem v tomto případě spíš zamyšlení společenské. O to více deprimující. Ale trefné a po právu oceněné mohutným potleskem.

Závěrečná skladba Svítí slunce nad hlavou, aneb rapovaný hit z pohádky Honza málem králem, zpěvákům vysloužila zasloužený aplaus ve stoje. Taky jsem stála. A ruce mi při potlesku málem odumřely. 

Ale na co ruce, hlavně že mám teď na dalších pár let, než budu zase vypuštěna za kulturou, z čeho žít.

Mockrát děkuju, maminko

...

Na závěr přikládám svůj 4TETový zjev. Ne že bych  fušovala do řemesla módním blogerkám (na to nejsem dost fotogenická, dost módou protřelá a neumím dělat ty správné pózy), ale o svou novou žlutou oděvní úchylku se musím podělit :-)

Navíc by mě mrzelo, kdyby mi děti jednou vyčetly, že jsem na blog drze cpala jen jejich fotky.





















7 komentářů:

  1. Tvoja žltá úchylka ako píšeš, ti padla podľa mňa dokonale. Proste ti sekne. A to nevravím o šatách, sú famózne. Kľudne aj ďalej fušuj dizajnovým blogerkám. Pokojne si to môžeš dovoliť aj na blížiace štátnice. Príjemná slniečková farba dodá doc. dobrú náladu. Ver mi. Príjemný deň Lenka.

    OdpovědětVymazat
  2. :-) já zase nechápala "pár tahů z trávy" ... !to fakt neměli na cigáro, že kouřili trávu ?
    4tet miluju !

    OdpovědětVymazat
  3. Byla jsi kulturně vybavená za kulturou. Navíc obohacená poznatkem, že i bez mamči to rodina doma přežije:-)
    Bravo tleskám, ovšem pouze Tobě:D

    OdpovědětVymazat
  4. krásný program, krásná žena!

    Přeji víc takových zážitků :)

    OdpovědětVymazat
  5. Barunko,
    je vidět, že jsi si koncert náramně užila .... to je fajn .... a tvá "žlutá oděvní úchylka" ti moc sluší ... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  6. Baruš, ta "záhadná slova", to má snad každý, to se pak strhne naprosto úžasná diskuze a brečíme smíchy.
    I já měla od Nedvědů - oni zpívají "čí ty jsi a kdo tě má rád" a já leta zpívala DŽÍTYSY a nevěděla a nevěděla, ale přišlo mi to děsně zajímavé:-))))
    Šafránek by se při pohledu na Tebe zasnil:"Jsi žlutá...jako krajina" (máme období zlatého deště, ne?)
    A módní blogerky? Nebudu komentovat, Ty to máš v přirozenosti, tak nám zůstaň naše:-)
    Mája

    OdpovědětVymazat
  7. Báro, moc Ti to slušelo, žlutá úchylka je super:-))
    A přeji Ti výlet za kulturou, někdy je to třeba!:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)