pátek 20. března 2015

Kosmická výchova v praxi


Částečné zatmění Slunce. O tom se u nás mluví už pár dní.


Muž se stavil na hvězdárně pro brýle a já strávila včerejší dopoledne pobíháním po městě a sháněním tří polystyrenových koulí různých rozměrů, které bychom mohli použít na model Slunce-Země-Měsíc.

Ukázalo se, že pokud si na koule vzpomenete na jaře, jste docela v háji. Všude jsou jen polystyrenová vejce. Někde mají i zajíce a kuřata. Ale koule? To jste, paní, měla přijít o Vánocích!

Nicméně, nakonec se mi v galanterii, květinářství a papírnictví podařilo sehnat po jedné kouli a večer vypuklo barevné šílenství.

Ami dostala za úkol natřít žlutě Slunce. Maty si vzal na starost Zemi. A mrňavý Měsíc jsme nechali bílý.




Dnes jsme si tak už od rána přehrávali zatmění Slunce na našem modelu. A když to v 10:38 vypuklo naživo, byli jsme již dokonale teoreticky vyzbrojeni.





Ami s Matym se zaujetím každých pár minut kontrolovali jak moc je už Slunce zakryté. Vilimu bylo třeba bránit v ohlodávání hvězdářských brýlí. Muž, který si iniciativně vzal půl dne volna, se pokoušel nebeský úkaz vyfotit. A já vařila oběd, odskakovala si pro sklíčko a měla dobrý pocit z toho, že jsme z dnešního zatmění vytěžili maximální vzdělávací potenciál.





Ale nemějte obavy.

Hned odpoledne jsem ten nebezpečný náběh k přílišnému domácímu intelektualismu zarazila a vzala děti do kina. Tam jsme si nechali propláchnout mozky něžnou dávkou disneyovské romantiky v podobě Popelky a z kina už jsme zase vycházeli jako normální rodinka a ne jako pošahaná skupinka astrovědátorů :-) 

4 komentáře:

  1. Nádherný "pokus" a skvělý nápad!

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako super den - museli jste si to všici užít! Popelka mne taky čeká, no, nebudu lhát, netěším se. Ale slíbila jsem to.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)