neděle 18. června 2017

Jak jsem se přesvědčila o důležitosti otců

V životě dětí mi dlouho připadaly důležitější matky. A nejen proto, že právě skrze ženy se děti na svět rodí, ale i proto, že jsem jejich pouto s dětmi považovala za trvalejší, pevnější a přinášející větší pocit bezpečí a lásky.
Až díky svému muži jsem zjistila, jak nízko jsem sama v sobě onu otcovskou laťku měla díky vlastnímu dětství položenou. A jak úžasní muži-otcové mohou být.
A to i přesto (nebo možná právě proto), že otec našich dětí:

  • V zásadě nerozpozná, komu z dětí náleží jaké svršky (bez ohledu na to, že ty klučičí od sebe dělí asi tak čtyři velikosti a holčičí jsou jen jedny…a většinou růžové!)
  • Zapomíná, že zvracející děti by neměly snídat kakao a tvaroháček a dítě se zelenou nudlí u nosu by se taky nemuselo půl dne macerovat v bazénu.
  • Z procházek s dětmi se vrací v čase, kdy už má potomstvo objektivně vzato dávno spát.
  • Pokouší-li se uvařit večeři, končí to totálním zničením mixéru při míchání bramborové kaše, což je zřejmě důvod, proč od té doby teplé večeře v mužové podání tvoří převážně zapečené tousty (nutno podotknout, že po pořízení knihy Kuchařka pro mého muže rozšířil muž svůj repertoár o buřtguláš, zapečené brambory a tiramisu!)
  • Amálce nečeše vlasy a bez ohledu na dobu trvání jeho souvislé plně otcovské péče ji „vrací“ ve stejném účesu jaký jsem jí (včera, předevčírem, předpředevčírem) udělala já.
  • A do svačin dětem na přilepšenou dává spoustu sušenek a pak se diví že mu ty jablka a chleby se sýrem nosí zpátky…
Na druhou stranu vymýšlí ty nejlepší výlety a bojovky, staví s dětmi lego, vláčky i letecké modely, přijímá výzvy k drsným polštářovým či šiškovým bitvám, učí děti rozdělat oheň a zatloukat hřebíky, na hodinovou vycházku do okolí balí proviant na půl dne, a tak nikdy nikdo netrpí hlady, a i když má s dětmi možná o něco menší trpělivost než já, nesmírně je miluje. 
A v neposlední řadě, bez ohledu na to, co jsem napsala výše, se o děti dokáže s přehledem (po chlapsku) postarat!
Můj muž je zkrátka skvělý táta. Ten nejlepší, kterého naše děti můžou mít!
A já mu děkuju i za to, že jsem díky němu zjistila, že otcové se v oné důležitosti v dětských životech, matkám hrdě vyrovnají.



PS: Dnes je Den otců. Aniž bych se na to předem chystala, poskytla jsem vlastně muži skvělý dárek! Celý víkend intenzivního užívání si našich ratolestí (zatímco já se, bohužel zatím dost neúspěšně, kurýruju z oboustranného zánětu spojivek se zákeřně přidruženou virózou)! Ani kdybych chtěla, nevymyslela bych to dopředu líp! ;-)

11 komentářů:

  1. Krásně napsané, hodně bodů poznávám i v naší rodině a muži, ale mně to nevadí. I přesto je ten nej táta! 😉 Tobě přeju brzké uzdravení! Jo, jinak děti mají parádní bundy. 😉 Mějte se krásně. JANA

    OdpovědětVymazat
  2. To je moc hezky napsané... shodou okolností jsem včera přemýšlela o podobném tématu naprosto netušíc, že den otců existuje... škoda, že se o tomto svátku neví... píši si do kalendáře... :D
    Brzké uzdravení, spojivky dokáží potrápit!
    Krásné letní dny přeje Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Barčo, moc hezky napsané, trefně a přitom s láskou... :-)Ti chlapi to mají nastavené nějak jinak, pro nás leckdy nepochopitelně...
    Ještě musím moooc pochválit copatou mámu, přečetla jsem ji "jedním dechem". Těším se na další knížku... a přeji pohodové dny s celou rodinkou a neduhy ať jsou pryč! Dáša :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně napsané. Jsem stejného smýšlení, že chlapský prvek je hodně důležitý, jako samoživitelce bez dědy, bez strýčků a jakékoli rodiny se mi tohle vždycky těžko čte, a bulím jak želva, tak ...snad to s tou mou princeznou nějak zvládnem i ve dvou... :)

    OdpovědětVymazat
  5. U nás se to někdy otočí :-) Já řádím s dětmi a muž připomíná, že už je čas spánku :-)) Svačiny taky plánuje zodpovědněji než já. Každý z nás má dětem něco předat a každý z nás je důležitý. Přidaná hodnota k tomu je, když ti dva drží spolu :-)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, moc hezky napsané! Tatínkům třikrát zdar!

    OdpovědětVymazat
  7. Takovych otcu vic....ja mam z okoli nedobre zkusenosti....Hezke dny.JP

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Báro, máš úžasného muže. Ono, postarat se o jedno dítě zvládne téměř každý. Postarat se o tři, to chce už notnou dávku trpělivosti a vynalézavosti.
    Myslím, že si Tvůj muž nemohl ke Dni otců přát lepší dárek.
    Přeji šťastné dny s rodinkou
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj
    dnes je se to všude hemží opěvováním otců, třeba u kusance a já mám z toho asi depku, že nevím zda ten můj byl nejlepší a taky zda otec mých dětí je ten nejlepší, ale zas dokud dítě nepozná něco lepšího, je pro něj máma i táta nej.....jaktože máte všichni ty nej otce, muže atd?

    OdpovědětVymazat
  10. Parádně napsané, věřím, že můj manžel bude taky tak skvělý otec, jako ten tvůj :)

    OdpovědětVymazat
  11. Baru, moc hezky jsi to napsala, zcela dokonale, přesně a s vtipem, jak je u Tebe zvykem :). Našla si skvělého tátu pro svoje děti a on jim našel prima mámu. Mějte se spolu báječně!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)