pondělí 22. června 2015

Demolition man v plenkách

V dobách Matýskova raného dětství jsem pro svůj tehdejší blog na iDNESu napsala článek o tom, jak je těžké udržovat pořádek v bytě, který člověk sdílí se sedmiměsíčním miminem…

Demolition man v plenkách

Přiznávám se bez mučení. Jsem bordelář. 

Ne, že by mi v rohu pokoje plesnivěly ponožky a přes nánosy skvrn nebyla vidět původní barva kuchyňské linky. Můj bordelismus se (naštěstí) vyznačuje méně nechutnými nepořádky, které ovšem i přes zdánlivou nevinnost dokážou u mého okolí vyvolat poměrně negativní reakce.

Je pravda, že nemít si kam položit ani hrníček s pitím, protože všechny dostupné plochy pokrývají knížky, časopisy, náušnice, případně spousty důležitých drobností, které zkrátka nemá cenu uklízet, protože na těchto místech jsou snadno k dispozici, může být trochu nepříjemné, ale všechno se dá vždycky shrnout ke straně, ne?

Ovšem od doby, co mi v udržování permanentního (ne)pořádku sekunduje Matýsek, začíná být život v našem bytě opravdu náročný. Ještě nedávno se dalo využívat alespoň všech pozemních ploch a to jak k chůzi, tak k případnému odkládání. Ale dnes už náš sedmiměsíční synek opanoval veškerý pozemní prostor tak dokonale, že člověk by potřeboval být přinejmenším baletní mistr, aby přetančil z jednoho konce místnosti na druhý a přitom neuklouzl, nezašlápl nebo nezakopl o jednu z Matýskových hraček.

Trochu mě děsí, že Matýskův rádius se povážlivě zvětšuje a to nejen do šířky, ale hlavně do výšky. Ačkoliv naše dítě má jen něco kolem sedmdesáti centimetrů a člověk by si ho rád ještě chviličku užíval jako malé bezbranné miminko, Matýsek má jiné plány. 



Před měsícem se naučil lézt a před týdnem stát. Jak rychle to půjde dál, to si ani netroufám domýšlet. Ale pravdou je, že mé dny bezstarostného bordelaření se pomalu chýlí ke konci, jelikož jako ta starší a zodpovědnější musím přejít na druhou stranu barikády a místo bezděčné snahy nepořádek vytvářet, budu muset vyvíjet cílenou snahu nepořádek ničit.

Prvním prubířským kamenem se stala předem ohlášená návštěva realitní agentky s potenciálním zájemcem o byt. Skvělá příležitost vrhnout se konečně na uklízení a nemít při tom pocit, že je to úplně zbytečné a vlastně to ještě není potřeba.

S vervou jsem se pustila do velkého úklidu kuchyně, koupelny a ložnice. Tam všude mé řádění zanechalo punc čistoty a pořádku. Nakonec jsem se s povzdechem obrátila k obývacímu pokoji. Ze svého království se na mě rádoby nevinně culil Matýsek.

Řeknu vám, na toho kluka fakt nemám. Jak efektivně on dokáže jakékoliv uklizenější místo vrátit do původní podoby totálního chaosu je téměř neuvěřitelné. 

Strávila jsem půl dne uklízením obývacího pokoje, přičemž jsem systematicky postupovala od dveří k oknu a Matýsek se zcela jasným záměrem připravit mi co největší zábavu postupoval stejně systematicky za mnou. 

A tak tam, kde před chvílí zářila vytřená podlaha, byla za chvíli zase slimáčí stopa Matýskových kapajících slin. Tam, kde byl vyluxovaný plácek, byla ve vteřině hromádka hlíny, kterou Matýsek za pomoci rukou a evidentně i úst vyházel z květináče. A každá hračka, kterou jsem hodila do speciální krabice na hračky, za chvíli opět ležela na svém místě pod stolem, pod gaučem nebo jen tak, uprostřed místnosti.

Vzdala jsem to.

Nezbývá mi než doufat, že zájemci o byt budou tolerantní a nebudou mě považovat za krkavčí matku, když nepořádek v našem bytě svedu na Matýska. Ale mělo by jim stačit být svědky jeho milého řádění, aby jim bylo jasné, že ten malý demolition man si vystačí zcela sám a netřeba mu asistence žádného dalšího bordeláře.


Kdybych už tenkrát věděla, jaké to je, pokoušet se udržovat pořádek v domě, který člověk sdílí se třemi dětmi, vůbec bych se nad těmi několika pohozenými hračkami nepozastavovala.

Taky s postupem času a s přibývajícím potomstvem, zvířectvem či pouze věkem, hledíte na své tehdejší já s laskavou blahosklonností? ;-)

7 komentářů:

  1. Jooooo.... To mi píšeš z duše :-D sedmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D je fakt, že seznam toho, co "kdybych bývala tenkrát při jednom dítku věděla" je nekonečný ;-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Přímo to svádí k poznámce typu, "jedno dítě, žádný dítě" ;-) Ale tak to není. U prvního je to prostě všechno nový, i množství bordelu, co dítě vyprodukuje :-D

      Vymazat
  3. To jsem ráda, že boldelář nejsem sama a krom dětí máme ještě dva psy. Teď vytírám, ale myslím jak se zlobřík probudí - bude celej úklid v pr....😀

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)