sobota 30. května 2015

5 tipů pro rodinné focení s dětmi


Očekáváte-li od článku užitečný návod, kterak se nechat portrétovat spolu s vašimi drahými mrňavými ďáblíky, můžete ho rovnou zavřít. Domnívám se totiž, že nemáte-li v úmyslu nadrogovat potomky opiovou tinkturou, která by jim na tvářích vykouzlila něžné úsměvy a jejich tryskomyší tempo proměnila v letargii, na bezproblémové focení více než dvou dětí můžete zapomenout.

Přesto se s vámi nyní ráda podělím o několik svých poznatků, k nimž se budu vracet pokaždé, jakmile dostanu ten bláznivý nápad, nechat naši náročnou rodinku opět zvěčnit.

1. Nepodceňte přípravu

Garderobu je třeba promyslet dopředu a připravit včas! To aby se vám půl hodiny před odjezdem na focení nestalo, že zběsile, oděni pouze v kalhotkách, pobíháte domem s žehličkou v ruce a své pruhované a ke zbytku rodiny ladící tričko nakonec stejně najdete zatuchlé na dně prádelního koše.

Taky je vhodné vyhradit si čas na případné líčení a úpravu vlasů! Neboť vezmete-li si kosmetickou taštičku s sebou s vidinou nanášení řasenky během cesty a česání na místě, skončíte pravděpodobně s fotkami, které sice vyzdvihnou vaši přirozenou krásu, ale na kterých vypadáte jako neupravená jezinka, jelikož muž vás posadí za volant a místo, abyste těsně před pózováním zušlechťovali sebe, češete nakonec děti.



2. Potomstvo oblékněte do ozkoušených kousků

Chcete dítě fotit v nových kalhotkách s kšandami? Nedělejte to. Dítě pravděpodobně stráví většinu času jejich stahováním.

Chcete dítě fotit v nových balerínkách? Nedělejte to. Dítě se pravděpodobně bude na devadesáti procentech fotek ksichtit, jelikož mu do bot padají kamínky a na zbylých deseti si bude zoufat, že se mu boty vyzouvají.



3. Zachovejte dospěláckou přesilovku

Tak tohle je položka, která je pro naši naddimenzovanou rodinu trochu passé, nicméně vám vřele doporučuji, držet se poměru minimálně jeden na jednoho. Jinak totiž většinu focení strávíte lovením potomka, na kterého už vám nezbyly ruce.



4. Zvolte správnou motivaci

Problémem focení malých dětí zpravidla je, že tyto nechápou, proč by měly být fotografického procesu účastny, notabene proč by mu měly být nápomocny. 

Rodinné portrétování jste si totiž pravděpodobně vymysleli vy! A fotkami se na facebookové či domácí zdi budete chlubit taky vy! Vyčítat proto dětem jejich bojkot a k dokonalosti dotaženou nespolupráci není na místě.

Nicméně, teorie je to krásná, ale v případě, že jste strávili hodinu v autě na cestě k fotografce a chystáte se jí zaplatit nezanedbatelný obnos, pravděpodobně nechcete, aby výsledkem vašeho nasazení byly fotky, na kterých budou v lepším případě dětská záda, v tom horším zbytek utíkající končetiny.

V takové situaci vám nezbývá než se obrnit trpělivostí, hodit všechny moudré výchovné poučky za hlavu a rozjet nečestnou hru. Pusťte se do citového vydírání, vyhrožování a manipulace pomocí příslibu největší zmrzliny v okrese.

Když budete mít štěstí, budou děti natolik konsternované vašimi netradičními výchovnými metodami, že se před cvakajícím foťákem úplně zapomenou ukrýt do houští.



5. Vyberte si skvělého fotografa

Toto je nejdůležitější rada na závěr. Protože jen díky skvělému fotografovi, i navzdory výše zmíněným bodům, nakonec do rukou dostanete krásné fotky, pro které rádi a rychle zapomenete, kolik svých výchovných zásad jste při jejich vzniku porušili.

Nám se to povedlo a nyní se hluboce klaním před Ywonn, která byla velice trpělivá, usměvavá a jejíž fotky mě rozněžňují a baví pokaždé, když se na ně podívám :-)



A jaké jsou vaše zkušenosti s rodinným focením?

11 komentářů:

  1. Báro, česat děti? Koukám a zdá se mi to zbytečně vynaložený čas.
    A triko z pod koše? Foťák vůni nevnímá, lidi u pc také ne. Stačí žehlička:-)
    Na řasenku pak vyzbyde potřebný čas.
    I tak vám to všem moc sluší, krásné fotky, nezapomenutelné vzpomínky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-)
      Je fakt, že na klucích toho k česání moc není, ale Ami by mi rozcuchanou hřívu neodpustila. A pokud jde o tričko, tak vůni sice foťák neřeší, ale ten flek na prsou bych už asi neukecala :-)

      Vymazat
  2. ...krásné fotky a milé počteníčko...Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná rodinka, krásné fotky :) My se byli tento víkend také s našimi 4 ratolestmi fotit :) Máme v Č. Krumlově parádní fotoatelier http://www.seidel.cz/docs/cz/seidel_home.xml , kde člověk doslova zapomene na čas a kde mají trpělivost i s malými dětmi. Chodíme tam s rodinou pravidelně a zaplňujeme si postupně stěnu stylovými fotografiemi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak my jsme vždy fotili (už 4x) se Zuzkou Žlabovou z Olomouce - teda nevím, jak to uděláme letos - Zuzka má miminko. Je nápaditá, s dětmi to umí a ty fotky!! A to tu naši opici focení vůbec nebaví. Zuzka umí zachytit ten správný moment... Markéta

    OdpovědětVymazat
  5. Báro, máte krásné fotky! Ywonn je TOP! ... Máte/máš (zase si už nepamatuji, zda vykáme či tykáme :)) úžasnou rodinu. Ráda sem chodím (dnes opět po strašně dlouhé době) ...

    OdpovědětVymazat
  6. Neuvěřitelně vám to slušíííí! Věřím, že takové focení musel být očistec, dobře si pamatuju, jak jsme se fotili se sborem (a to jsou tam samí dospěláci!) a bylo to taky jak krotit divou zvěř a nikdo chvíli nepostál :D. A musím se přiznat, že nejvíc mě okouzlila vaše námořnická trička, to je prostě ten nejlepší kousek oblečení, vypadá to fakt skvěle! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobré typy a se všemi plně souhlasím. Hlavně s tím dobrým fotografem, ten dokáže z mála hodně a trpělivost u dětí je sakra důležitá! Také jsem byla u Ywonn cca tři roky zpátky. Nechala jsem nafotit svojí dceru s neteří. A upřímně obdivuji trpělivost jakou měla, jaké nádherné fotky udělala a nakonec na nich skoro ani není vidět, že na většině fotek měla neteř piškot v ruce, protože se prostě odmítala fotit! Takže za mně ještě bod navíc, úplatky už raději mít sebou :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)