úterý 10. prosince 2013

„Co je po jméně? ...


... Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“

Snad jediný citát ze Shakespeara, který dokážu „recitovat“ zpaměti. Pochází z Romea a Julie. A pro mé dnešní úvahy je jako stvořený.

Vybírat jméno novému človíčku budeme už potřetí. Jeden by si myslel, že to bude brnkačka.

Kalendář máme pročtený stokrát, knížku Jak se bude vaše dítě jmenovat jsme taky zakoupili a přelouskali. A jmenní favorité samozřejmě vznikli.

Problém však je, že u každého dítka se jako favoriti vyprofilovala jména úplně jiná. Nová. V předchozím těhotenství neuvažovaná. A zpravidla naprosto neočekávaná.

Každé dítko je zkrátka originál a žádá si to své.

A jméno není jen nějaký přívažek, ale dar nebo „břemeno“ nadělené na celý život. Pokud ovšem není pro dítě tak nesnesitelně otravné, že si ho časem změní.

Jedna zajímavá žena mi nedávno řekla, že dětem, u nichž se tak vžily přezdívky, že jim snad nikdo jinak neříká, dali rodiče „nesprávné“ jméno. Zkrátka takové, které nebylo pro ně. Zarazilo mě to, ale možná to tak je...kdo ví?

U nás jména vždycky přišla nějak sama od sebe a ve správný čas. 

U Matýska v podstatě hned. 

U Amálky přišlo potvrzení, že Amálie je to pravé, až den před porodem.

Ale jinak bych je nepojmenovala. Mám pocit, že k nim jména úžasně pasují.

Do třetice to určitě taky nějak vyplyne. Ale už teď se to vyvíjí zajímavě. Hlavně co se Matýskových preferencí týče.

Začalo to jeho neochvějným tvrzením, že miminko je holka.

O jménech klučičích proto odmítá byť jen uvažovat. Zato v holčičích má poměrně jasno.

Nejdřív se naše potenciální dcérenka měla jmenovat Lucinka jako naše auto.

Nyní byla však Lucinka nemilosrdně převálcována jménem novým, ovšem taktéž původně patřícím jistému stroji.

Podle Máti musí poteciální ségra dostat jméno JULČA. Vzorem pak není nikdo jiný než míchačka Bořka Stavitele.

Julča. Julie. Jůlinka...

Začíná se mi to líbit čím dál víc.

Takže díky, Bořku, a my uvidíme... :-)


Matýskova můza :-)

15 komentářů:

  1. Přesně tak - těžká volba...Nemá Julie dokonce dnes svátek? Držím palce ve výběru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, právě na 10. vychází Julčin svátek...že by znamení ;-)

      Vymazat
  2. ...to s těmi přezdívkami mne to překvapilo...možná na tom něco bude.Já zase slyšela, že ten, kdo má přezdívku je oblíben lidmi i životem... Náš Honzík je jinak Jája. Bylo to první slovo naší Carolinky, které říkáme Kačka :-) Ať je to jméno jakékoli, vždy záleží na tom, jak se řekne :-) Šťastnou volbu přeji...Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, děkuju! :-)
      Tvé vysvětlení přezdívek je určitě milejší :-)

      Vymazat
  3. jo, to s nespravnym jmenem je mozna vazne tak trochu pravda. Mam kamaradku, co je Lucie, ale doma ji zasadne rikaji Kaco a ona sama svoje jmeno nema moc v lasce. Ja to svoje rada vcelku mam, i kdyz jen zkraceny na Katka. Ono je zajimavy, ze presne tak jsem se i mela jmenovat, mamka nechtela Katerinu, jenze na matrice jen Katku holt nepovolili... :-\

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida :-) Možná je nám vážně souzeno konkrétní jméno a když se rodiče netrefí, nebo úřední šiml nepovolí, má to své následky :-)

      Vymazat
  4. to je totiž tak, že u nás musíte dítku vybrat jméno ještě než se narodí. v jiných zemích je jakýsi limit, týden po porodu, nebo i víc.... a snad korejci nebo kdo pojmenovávají dítě až po 100 dnech života. no kdyby to tak bylo u nás, tak se ten mladší jmenuje Josef. zkrátka tak vypadá. ale zjistili jsme to pozdě:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, s tím vybíráním po narození...
      Ale u nás máme ve skutečnosti právo pojmenovat dítě do třceti dnů od narození! To jen v porodnicích kvůli pohodlnosti chtějí, aby si rodiče mysleli, že bez podepsaného papírku se jmény zkrátka neporodí :-)

      Vymazat
  5. jee, Julinku jsme meli vybranou, kdyby nahodou byl (od prvniho momentu urcite syn) dceruska .) mame Krystofa, casto mu rikame Kiki, sedi k to nemu perfektne uz zhruba od ctvrteho mesice tehotenstvi :) jsem zvedava na vas jmenny vyvoj, hlavne at je obyvatel briska zdravy a hezky v nem vydrzi, utiram slzy z kuliskove basne.. na pohadku si vzpominam a taky jsem ji obrecela, pises nadherne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!
      Sama jsem zvědavá, jaké jméno se nakonec ukáže být tím pravým :-)
      Kryštof, krásný jméno...

      Vymazat
  6. Julča je super... mimochodem u nás Bořek taky jede a to nemáme ani kluka... ale ještě že se narodila Ema, protože na té jsme se dohodli ještě (pár dní) před porodem, kdyby se narodil kluk, tak se asi na porodním sále ještě hádáme, jestli to bude Antonín, Janek nebo Jeremiáš (ten mírně řečeno není z mojí hlavy)...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, Bořek boří genderové stereotypy :-)
      Emu jsme měli jako holčičí variantu u Matýska...moc se mi to jméno líbí :-)

      Vymazat
  7. Když se kolegovi před čtyřmi lety narodila dcera a pojmenovali ji Julie, byla jsem překvapená. Oro mě dost nezvyklé jméno. Ale hned mi vyjmenoval další tři známé, co mají malou Julinku. Ono to tak zkrátka je, že je období, kdy se dávají určitá jména.
    Moudré paní věřím, že přezdívky něco suplují. Ovšem u vás jsem si jistá, že vyberete správně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, děkuju za důvěru :-)
      Ani nevím, jak se to teď má s popularitou Julinek, ale, když nějaké jméno k dítěti sedí, je mi statistika jeho četnosti celkem šumák :-)

      Vymazat
    2. A to já si právě nemyslím, protože když se sejdou 4 stejná momentálně oblíbená jména ve třídě školky nebo školy, tak ztratí jméno svoji rozlišovací funkci a nezbude než vymyslet a používat přezdívku ;). Mluví ze mne vlastní zkušenost. Petra

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)