čtvrtek 24. ledna 2013

Politika, politika, proč se nás tak mocně týká

Snad by se (óóó náš veliký) Jára Cimrman neurazil, kdyby věděl, že jsem si jeho slova ze hry Akt dovolila pozměnit. A místo erotiky, dosadila politiku. Která posledních několik týdnů hýbe útrobami naší země daleko citelněji než o mnoho příjemnější erotika. 

Ačkoliv nechci generalizovat. Někteří jedinci jistě zvládají zaměřit pozornost a úsilí oběma směry.

Nicméně, současnou fascinaci naší politickou scénou nelze přehlédnout. V mém relativně krátkém životě je současná prezidentská volba zajisté tou největší mediálně politickou akcí, která oslovila celou společnost.

Co do angažovanosti řadového občana s ní může soupeřit snad jen sametová revoluce. Tu jsem ovšem zažila coby nemluvně zajímající se tak maximálně o maminčiny bradavky a suchou plenku, proto mi komentáře k této době nepřísluší.

Dnes však žasnu nad zajímavou metamorfózou běžných lidí, v zapálené politology. Taky jste si toho všimly? Kolik máme najednou odborníků na politiku a politickou scénu? 

U některých bych opravdu upřednostnila návrat k té fascinaci erotikou. Zejména v kruhu rodinném dělá zpravidla erotika menší problémy, než vyostřená politika. (Pokud tedy necháme stranou erotiku zaměřenou mimo rodinné lože.) 

Každopádně vyjádřit vlastní názor je fajn. Ať už jste pan Novák z pekárny nebo pan Svěrák z divadla, jehož si navíc poslechnu vždycky s chutí. Když k tomu přidáte nějaký ten slušný argument, je to ještě lepší. A jestliže se to pojme s humorem, není to ani taková nuda. 

Ale to plivání špíny a pseudoodborné analýzy, které se šíří, zejména internetem, daleko rychleji než chřipková epidemie, to je někdy vážně hrůza. 

Na druhou stranu, pokud nám, jako společnosti zůstane takový zájem o politiku, třeba se začne všechno hýbat lepším směrem. Jenže to už není ani představa optimistická, ale spíše utopická. 

Ale snít se přeci má, takže jen houšť!



16 komentářů:

  1. Zase jsi mě neuvěřitelně pobavila, hlevně tou erotikou mimo rodinné lože, to mě fakt dostalo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, krásný článek! Už se těším, až to opadne, je toho opravdu moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, souhlasím. Až vášně utichnou, bude se nám všem dýchat zsae líp :-) Snad... :-)

      Vymazat
  3. Máme stejného favorita a už se upřímně těším, až to bude rozhodnuto...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, kéž by nás se stejným favoritem bylo dost ;-)

      Vymazat
  4. Dobře a vtipně jsi to vystihla, ale nehovoří z národa spíš, nezdravý zájem o "realityshow", než zájem o politiku?!
    To asi uvidíme v sobotu odpoledne.Zda se protitábory, budou pak být na barikádách nevím? Ale u piva v hospodě, jako vždy, určitě!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts, asi máš bohužel pravdu. Volba je teď in a zajímat se o ni je v kurzu. Takový politický Big Brother. Ale až tak pesimistická jsem být nechtěla. Pořád se odvažuju doufat, že to lidi dělají kvůli vnitřnímu přesvědčení a upřímnému zájmu :-) Ach ta naivita mládí ;-)

      Vymazat
  5. Skvělý článek, opravdu mně pobavil. Je sice fajn,že se národ o politiku zajímá, ale to házení špíny mně už unavuje. Už se začínám těšit až bude po volbách a já budu moci v klidu zapnout facebook, abych nečetla jen špínu na jednoho nebo druhého politika. To, že volím jednoho, neznamená, že musím urážet a nadávat na druhého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, přesně tak. Hlavně ty sociální sítě jsou toho plné. Člověk by nevěřil kolik lidí, u nichž si nejsem ani jistá, zda znají rozdíl mezi poslancem a senátorem, má najednou potřebu o svém jediném správném názoru přesvědčovat široké okolí. A zpravidla především pomocí sdílení útočných článků o opozičním kandidátovi.
      Taktéž se těším, až vše utichne :-)

      Vymazat
  6. Milá Báro, hezky napsáno...z toho jak volby dopadly mi je smutno...
    Proto děkuju za ty žluté puntíky a optimistický "kabátek" Tvého optimistického blogu. Hned přidávám do oblíbených:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju. Jsem ráda, že puntíky zapůsobily :-)
      Ale smutek z voleb mě taky pronásleduje...

      Vymazat
  7. Pěkný článek, budu tě číst pravidelně, jestli dovolíš :)
    Jinak z výsledků jsem se doteď nevzpamatovala. Ta estráda, co volbě předcházela byla k pláči. Teď už se jen smířit s tím, koho jsme byli schopní si zvolit jako hlavu státu a to dobrovolně.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejen, že dovolím, mě to způsobí vysloveně radost :-) Děkuju!
    S tím vzpamatováváním se z výsledků jsem na tom obdobně. Představa, že nás reprezentuje člověk snad inteligentní, ale přesto se chovající neuvěřitelně arogantně, nezdvořile a útočně, je víc než smutná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, těším na další počteníčko u tebe :)
      Ano, inteligentní je, to nepopírám, ale všechny ostatní jeho vlastnosti jsou mi proti srsti a ve chvíli, kdy otevře pusu vypínám televizi, alespoň od teď to udělám a nebudu si jím kazit den. Česká republika nebyla připravena na přímou volbu...

      Vymazat
  9. Baro, hezky clanek. Z celeho tohoto deni vim jen zlomek, quazi jen to co sem dorazi. A kdyz opominu, ze Zemana nemam rada (coz je predsudek, to vim) tak me zarazilo co se tu o tech volbach a o volebni agitaci psalo. Nic mene volilo se na 5 let a treba za tech pet let bude cesky narod rad za Zemana (treba to nebude delat spatne a treba ve srovnani s tim co prijde pak), kdo vi... Nevim, jak clovek starne, tak si zvyka na to, ze je vsechno cim dal horsi... Ale tak je to vsude... Preju nam vsem pozitivnejsi zitrky!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)