sobota 21. července 2012

Cuketové šílenství

Není to tak dlouho, co jsem se tu chlubila svou radostí z první letošní cukety.


Jako nezkušený zahradník jsem ještě netušila, že ta první cuketa je jen začátek. A že brzy nás ovládne pravé a nefalšované cuketové šílenství.
Neboť mé malé, na parapetu pěstované cuketové ratolesti, se během pár týdnů proměnily v hotové Adély (co ještě nevečeřely). A plodí zeleně pruhované a obřích rozměrů dosahující plody jako o závod.
Takže už u nás proběhla:
  • cuketová polévka
  • cuketový koláč
  • grilovaná cuketa, coby příloha
A chystáme se na: .
  • cuketovo-bramborové bramboráky
  • cukety zapečené se zeleninou a sýrem
  • a cukety plněné kdo ví čím.
Dál moje fantazie nesahá a tak poté zřejmě pojedeme druhé kolo.
Matýsek, jako důležitý recenzent mé kuchyně, je naštěstí zatím cuketovým fanouškem a já doufám, že mu to vydrží.
Máte-li ovšem chutné, nejlépe velké množství cuket spotřebovávající, recepty ve svých kuchařských notýscích, budu vám velmi vděčná, za jejich sdílení. A jistě nejen já.

Cuketovo-dýňový kopeček


Jedna ze tří cuketomatek

(V září očekávám též invazi dýňovou, tudíž mát-li i tipy dýňové, budu se na ně na podzim těšit!)

17 komentářů:

  1. Cukety á la kuře na smetaně
    400 g cuket nakrájených na větší kostky
    1 velká cibule
    1 L olivového oleje
    2 lisované stroužky česneku
    1 L sladké papriky
    2 l rajčatového protlaku
    sójová smetana Provamel
    1 L kukuřičného škrobové moučky na zahuštění
    Na olivovém oleji s vodou podusíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriku a protlak, osmahneme, přidáme cuketu a zalijeme vodou. Po krátkém varu (pozor na cuketu, rychle se rozvaří !) zalijeme záklechtkou ze smetany a škrobové moučky, dochutíme würzlem nebo solí a mírně provaříme. Podáváme s CZ těstovinami.


    Cuketový nákyp
    2 – 3 malé cukety bez loupání nakrájíme na kolečka. Větší cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na 1 L olivového oleje a 1 L vody, přidáme cukety a zlehka opečeme. Asi ½ kg rajčat nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Pyré ochutíme provensálským kořením, würzlem, zelenými bylinkami a stroužkem česneku. Rajčata můžeme nahradit protlakem. Smícháme s cuketami a zapečeme v nákypové formě v troubě.

    Cuketový nákyp s bramborovou kaší
    Z 500 g brambor připravíme s cca 150 ml horkého sójového mléka bramborovou kaši, kterou okořeníme muškátovým oříškem. Do vychladlé kaše přidáme nastrouhaný sýr podle chuti. 400 g malých cuket nakrájíme na kolečka. V zapékací misce střídáme po vrstvách mírně posolená kolečka cuket, čerstvý sekaný kopr a bramborovou kaši. Vrchní vrstvu tvoří kaše. Zapečeme v troubě.

    Dušené cukety
    Na pánvi smažíme na lžíci olivového oleje se lžící vody velkou cibuli nakrájenou na kostičky. Po několika minutách přidáme 3 prolisované stroužky česneku, lilek nakrájený na kostky (bez větší chuťové újmy vynecháme nemáme-li), 2 papriky nakrájené na proužky a 4 malé cukety nakrájené na kolečka, lžičku tymiánu a lžičku würzlu . Po deseti minutách přidáme asi 400 g rajčat nakrájených na osminky a dusíme do změknutí. Přidáme hrst slunečnicových semen a podáváme nejlépe s celozrnným chlebem nebo kuskusem či celozrnnými špagetami.

    Cuperník
    Smícháme 3 hrnky polohrubé mouky (nebo 2 hrnky celozrnné mouky + hrnek polohrubé mouky bílé), hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, lžíci skořice, prášek do pečiva. Zvlášť smícháme 3 vejce, ½ hrnku oleje, ½ hrnku vody nebo mléka, 2 hrnky nahrubo nastrouhaných cuket. Smícháme dohromady a upečeme v olejem a moukou vysypaném hlubokém plechu. Podáváme samotné nebo pomazané marmeládou a pokapané čokoládou a sypané mletými ořechy.

    Přeji dobrou chuť.J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tisíceré díky, dobrá duše!
      Cuperník děláme pod méně poetickým názvem cuketový koláč, ale ostatní neznám a moc ráda vyzkouším.
      S takovým arzenálem výborných receptů se snad již cuketového zevšednění nemusíme bát :-)
      Ještě jednou děkuji!

      Vymazat
  2. L = polévková lžíce
    l = malá lžička
    würzl = zeleninové polévkové koření bez glutamanu, v sekcích zdravé výživy

    :)

    OdpovědětVymazat
  3. musím se smát, cukety rozdáváme v modrých Ikea taškách :))

    doporučuji cuketové zelí, cukeťák se sýrem - jde vygooglovat, pečená rajčata s cuketou, cibulí a masem u nás nyní vedou :)

    k večeři máme cuketu na curry 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucko, děkuju za další inspiraci :-)
    Myslím, že ta naše cuketová děťátka začnu brzy taky rozdávat těm méně šťastným :-)

    OdpovědětVymazat
  5. U nás se vaří vše o čem tady píšete, máme taky velmi plodnou cuketu:)
    Já mám moc ráda, vrstvit cuketu, rajčata, balkanský sýr a nakonec pokapat olejem a nechat zapéct. Někdo ještě ty cukety orestuje na oleji a pak teprve vrství. Dobrou chuť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to zní taky slibně :-) Určitě to v příštím kole vyzkouším :-)

      Vymazat
  6. Dnes jsem dělala barevnou pánvičku - jedna žlutá, mladá cuketa, nakrájená na nudličky, stejně tak nakrájená mrkev, pokrájené zelené fazolové lusky, dva stroužky česneku, podrcené a rozkrájené, snítka saturejky a oregana - nasekat na jemno a dvě rajčata nakrájená na kostky. Vše se osmahne postupně na olivovém oleji, osolí, zakápne Tamari (koncetrovaná sojovka), podusí za přidání trochy vody a podává. Je to rychlé, dobré a momentálně mimo rajčat z vlastních zdrojů. Kdo má rád maso, může přidat třeba pokrájenou šunku, nebo osmahnuté kuřecí maso nakrájené na malé kousky.

    Jinak doporučuji sklízet cukety mladé. Jsou chutnější a je jich tím pádem menší množství, takže se dají snadněji spotřebovat.

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuketové šílenství velmi důvěrně znám. Před lety mu propadli mí rodiče a jelikož mají dobře situovanou, často a pečlivě zalévanou zahrádku s dostatečným přísunem slunečního svitu, cukety nabyly dojmu, že je třeba zahradu zcela zkolonizovat. Ještě dnes se mi při vyslovení slova "cuketa" napřimují chlupy na rukou a mírně zvedá žaludek :o) prostě čeho je moc, toho je příliš. Přeju vám, ať se to u vás nezvrhne do podobné roviny...

      Vymazat
    2. Děkuju! Protože mi lednička přetéká zeleninou, vyzkoušela jsem včera váš recept s drobnými obměnami a minimálně já jsem si připadala :-) (Kluci by raději "masíko" :-)

      Malé a mladé cukety bych spotřebovávala raději, leč dovolená nás odřízla od sklizně a po návratu jsme našli už jen giganty :-) Ale zapamatuju si to pro příště :-)

      Vymazat
    3. Lenko,
      to zní až děsivě :-) Budu to mít na paměti a příští rok budu v sázení cuket uvážlivější :-)
      Ale přesto, některé cuketové dobroty vůbec nejsou k zahození, třeba je na čase se své cukrtofobii postavit ;-)

      Vymazat
  7. Moc děkuju za všechny komentáře a především recepty. Hodnota příspěvků daleko předčila hodnotu článku :-)
    Ještě jednou díky a cuketám zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem si na Tebe vzpomněla a jukla do kuchařky. S recepty nemám zkušenost, páč u nás jsou cukety dávno přejezené, snad se Vám to vyhne. :)))

    Cuketa po italsku
    Podélně rozpůlené omyté menší cukety, vydlabeme do nich asi 3cm širokou rýhu, naplníme rozšlehanými vejci s nastrouhaným tvrdým sýrem a upečeme v troubě. Následně posypeme parmezánem.

    Cuketa po indicku
    Na oleji osmahnout kari a cuketu nakrájenou na kostičky. Nasekat česnek a zalít zeleninovým vývarem. Přidat rozinky, sůl, pepř a sojovou omáčku. Zahustit lžičkou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Nakonec přidat na kostičky nakrájené kyselé jablko a několik švestek nebo meruněk. Podává se s rýží nebo těstovinami teplé i studené.

    Až přijde období dýní, dopíšu recepty dýňové, tak pak řekni. ;)
    Tak si nechte čvachtat,
    J.=)

    OdpovědětVymazat
  9. Vkládám odkaz na recepty z cukety, už ten první /Andulčina cuketa/ je bomba. Děláme ho fakt často. Stejně jako cukeťáky, nákyp a jiné.Ať chutná:-) Jana

    OdpovědětVymazat
  10. tak ještě jednou :D

    http://www.mamincinyrecepty.cz/cuketa

    OdpovědětVymazat
  11. Dodatečně děkuji za další recepty :-)
    Dali jsme si teď anticuketový týden, ale cukety stále čekají a brzy se na ně zase vrhneme :-)

    OdpovědětVymazat
  12. jéje, to je úroda:-)) U nás bych se takové nádhery nedočkala, slimejši by to slupli hned v zárodku:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)