Není to tak dlouho, co jsem se tu chlubila svou radostí z první letošní cukety.
Jako nezkušený zahradník jsem ještě netušila, že ta první cuketa je jen začátek. A že brzy nás ovládne pravé a nefalšované cuketové šílenství.
Neboť mé malé, na parapetu pěstované cuketové ratolesti, se během pár týdnů proměnily v hotové Adély (co ještě nevečeřely). A plodí zeleně pruhované a obřích rozměrů dosahující plody jako o závod.
Takže už u nás proběhla:
- cuketová polévka
- cuketový koláč
- grilovaná cuketa, coby příloha
A chystáme se na: .
- cuketovo-bramborové bramboráky
- cukety zapečené se zeleninou a sýrem
- a cukety plněné kdo ví čím.
Dál moje fantazie nesahá a tak poté zřejmě pojedeme druhé kolo.
Matýsek, jako důležitý recenzent mé kuchyně, je naštěstí zatím cuketovým fanouškem a já doufám, že mu to vydrží.
Máte-li ovšem chutné, nejlépe velké množství cuket spotřebovávající, recepty ve svých kuchařských notýscích, budu vám velmi vděčná, za jejich sdílení. A jistě nejen já.
Cuketovo-dýňový kopeček |
Jedna ze tří cuketomatek |
(V září očekávám též invazi dýňovou, tudíž mát-li i tipy dýňové, budu se na ně na podzim těšit!)
Cukety á la kuře na smetaně
OdpovědětVymazat400 g cuket nakrájených na větší kostky
1 velká cibule
1 L olivového oleje
2 lisované stroužky česneku
1 L sladké papriky
2 l rajčatového protlaku
sójová smetana Provamel
1 L kukuřičného škrobové moučky na zahuštění
Na olivovém oleji s vodou podusíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriku a protlak, osmahneme, přidáme cuketu a zalijeme vodou. Po krátkém varu (pozor na cuketu, rychle se rozvaří !) zalijeme záklechtkou ze smetany a škrobové moučky, dochutíme würzlem nebo solí a mírně provaříme. Podáváme s CZ těstovinami.
Cuketový nákyp
2 – 3 malé cukety bez loupání nakrájíme na kolečka. Větší cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na 1 L olivového oleje a 1 L vody, přidáme cukety a zlehka opečeme. Asi ½ kg rajčat nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Pyré ochutíme provensálským kořením, würzlem, zelenými bylinkami a stroužkem česneku. Rajčata můžeme nahradit protlakem. Smícháme s cuketami a zapečeme v nákypové formě v troubě.
Cuketový nákyp s bramborovou kaší
Z 500 g brambor připravíme s cca 150 ml horkého sójového mléka bramborovou kaši, kterou okořeníme muškátovým oříškem. Do vychladlé kaše přidáme nastrouhaný sýr podle chuti. 400 g malých cuket nakrájíme na kolečka. V zapékací misce střídáme po vrstvách mírně posolená kolečka cuket, čerstvý sekaný kopr a bramborovou kaši. Vrchní vrstvu tvoří kaše. Zapečeme v troubě.
Dušené cukety
Na pánvi smažíme na lžíci olivového oleje se lžící vody velkou cibuli nakrájenou na kostičky. Po několika minutách přidáme 3 prolisované stroužky česneku, lilek nakrájený na kostky (bez větší chuťové újmy vynecháme nemáme-li), 2 papriky nakrájené na proužky a 4 malé cukety nakrájené na kolečka, lžičku tymiánu a lžičku würzlu . Po deseti minutách přidáme asi 400 g rajčat nakrájených na osminky a dusíme do změknutí. Přidáme hrst slunečnicových semen a podáváme nejlépe s celozrnným chlebem nebo kuskusem či celozrnnými špagetami.
Cuperník
Smícháme 3 hrnky polohrubé mouky (nebo 2 hrnky celozrnné mouky + hrnek polohrubé mouky bílé), hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, lžíci skořice, prášek do pečiva. Zvlášť smícháme 3 vejce, ½ hrnku oleje, ½ hrnku vody nebo mléka, 2 hrnky nahrubo nastrouhaných cuket. Smícháme dohromady a upečeme v olejem a moukou vysypaném hlubokém plechu. Podáváme samotné nebo pomazané marmeládou a pokapané čokoládou a sypané mletými ořechy.
Přeji dobrou chuť.J
Tisíceré díky, dobrá duše!
VymazatCuperník děláme pod méně poetickým názvem cuketový koláč, ale ostatní neznám a moc ráda vyzkouším.
S takovým arzenálem výborných receptů se snad již cuketového zevšednění nemusíme bát :-)
Ještě jednou děkuji!
L = polévková lžíce
OdpovědětVymazatl = malá lžička
würzl = zeleninové polévkové koření bez glutamanu, v sekcích zdravé výživy
:)
musím se smát, cukety rozdáváme v modrých Ikea taškách :))
OdpovědětVymazatdoporučuji cuketové zelí, cukeťák se sýrem - jde vygooglovat, pečená rajčata s cuketou, cibulí a masem u nás nyní vedou :)
k večeři máme cuketu na curry 8)
Lucko, děkuju za další inspiraci :-)
OdpovědětVymazatMyslím, že ta naše cuketová děťátka začnu brzy taky rozdávat těm méně šťastným :-)
U nás se vaří vše o čem tady píšete, máme taky velmi plodnou cuketu:)
OdpovědětVymazatJá mám moc ráda, vrstvit cuketu, rajčata, balkanský sýr a nakonec pokapat olejem a nechat zapéct. Někdo ještě ty cukety orestuje na oleji a pak teprve vrství. Dobrou chuť
Děkuju, to zní taky slibně :-) Určitě to v příštím kole vyzkouším :-)
VymazatDnes jsem dělala barevnou pánvičku - jedna žlutá, mladá cuketa, nakrájená na nudličky, stejně tak nakrájená mrkev, pokrájené zelené fazolové lusky, dva stroužky česneku, podrcené a rozkrájené, snítka saturejky a oregana - nasekat na jemno a dvě rajčata nakrájená na kostky. Vše se osmahne postupně na olivovém oleji, osolí, zakápne Tamari (koncetrovaná sojovka), podusí za přidání trochy vody a podává. Je to rychlé, dobré a momentálně mimo rajčat z vlastních zdrojů. Kdo má rád maso, může přidat třeba pokrájenou šunku, nebo osmahnuté kuřecí maso nakrájené na malé kousky.
OdpovědětVymazatJinak doporučuji sklízet cukety mladé. Jsou chutnější a je jich tím pádem menší množství, takže se dají snadněji spotřebovat.
Iva
Cuketové šílenství velmi důvěrně znám. Před lety mu propadli mí rodiče a jelikož mají dobře situovanou, často a pečlivě zalévanou zahrádku s dostatečným přísunem slunečního svitu, cukety nabyly dojmu, že je třeba zahradu zcela zkolonizovat. Ještě dnes se mi při vyslovení slova "cuketa" napřimují chlupy na rukou a mírně zvedá žaludek :o) prostě čeho je moc, toho je příliš. Přeju vám, ať se to u vás nezvrhne do podobné roviny...
VymazatDěkuju! Protože mi lednička přetéká zeleninou, vyzkoušela jsem včera váš recept s drobnými obměnami a minimálně já jsem si připadala :-) (Kluci by raději "masíko" :-)
VymazatMalé a mladé cukety bych spotřebovávala raději, leč dovolená nás odřízla od sklizně a po návratu jsme našli už jen giganty :-) Ale zapamatuju si to pro příště :-)
Lenko,
Vymazatto zní až děsivě :-) Budu to mít na paměti a příští rok budu v sázení cuket uvážlivější :-)
Ale přesto, některé cuketové dobroty vůbec nejsou k zahození, třeba je na čase se své cukrtofobii postavit ;-)
Moc děkuju za všechny komentáře a především recepty. Hodnota příspěvků daleko předčila hodnotu článku :-)
OdpovědětVymazatJeště jednou díky a cuketám zdar!
Tak jsem si na Tebe vzpomněla a jukla do kuchařky. S recepty nemám zkušenost, páč u nás jsou cukety dávno přejezené, snad se Vám to vyhne. :)))
OdpovědětVymazatCuketa po italsku
Podélně rozpůlené omyté menší cukety, vydlabeme do nich asi 3cm širokou rýhu, naplníme rozšlehanými vejci s nastrouhaným tvrdým sýrem a upečeme v troubě. Následně posypeme parmezánem.
Cuketa po indicku
Na oleji osmahnout kari a cuketu nakrájenou na kostičky. Nasekat česnek a zalít zeleninovým vývarem. Přidat rozinky, sůl, pepř a sojovou omáčku. Zahustit lžičkou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Nakonec přidat na kostičky nakrájené kyselé jablko a několik švestek nebo meruněk. Podává se s rýží nebo těstovinami teplé i studené.
Až přijde období dýní, dopíšu recepty dýňové, tak pak řekni. ;)
Tak si nechte čvachtat,
J.=)
Vkládám odkaz na recepty z cukety, už ten první /Andulčina cuketa/ je bomba. Děláme ho fakt často. Stejně jako cukeťáky, nákyp a jiné.Ať chutná:-) Jana
OdpovědětVymazattak ještě jednou :D
OdpovědětVymazathttp://www.mamincinyrecepty.cz/cuketa
Dodatečně děkuji za další recepty :-)
OdpovědětVymazatDali jsme si teď anticuketový týden, ale cukety stále čekají a brzy se na ně zase vrhneme :-)
jéje, to je úroda:-)) U nás bych se takové nádhery nedočkala, slimejši by to slupli hned v zárodku:-))
OdpovědětVymazatAjka