čtvrtek 1. března 2018

Vlastní velikonoční tradice: loni Vídeň a letos...?


S hrůzou jsem zjistila, že v jednom ze svých blogových útlumů jsem si sem úplně zapomněla odložit příběh našich loňských Velikonoc strávených ve Vídni. A jelikož jsme právě zabookovali ubytování na letošní Velikonoce v Budapešti, je nejvyšší čas, uklidit si sem na blog alespoň pár fotek.


Velikonoce já totiž nemám ráda. Jako děti jsme na ně po rozvodu rodičů jezdívali k babičce a taťkovi, který na tradice moc nebyl, klidně na Velikonoční pondělí vytáhl z květináče „opěrnou“ bambusovou tyčku od fíkusu, přivázal si na ní mašli a vyrazil na kolečko po známých, z něhož se díky zvyku nalívat koledníky slivovicí, vracel všelijak…
Muž s dětmi tedy alespoň plete pomlázky, vajíčka se naštěstí zdobí ve školách i školkách a já se, zatím marně, snažím, vytvořit si k velikonočním tradicím alespoň o něco pozitivnější vztah.
Upřímně řečeno, moc úspěšná v tom nejsem.
A tak jsem „uprosila“ muže, abychom si raději vytvořili tradici vlastní, aspoň dokud děti nezatouží po Velikonočních radovánkách s kamarády, a raději vyráželi mimo domov.


Loni padla volba na Vídeň.
Neměli jsme ambice honit se po památkách a stihnout toho co nejvíc. Chtěli jsme být prostě jen spolu. Věnovat si pozornost, vodit se za ruce, povídat si, hrát na honěnou v Schönbrunnu a dát si cukrovou vatu v Prátru.
 A povedlo se. Byly to ty nejbáječnější Velikonoce, které jsem zažila.
Ubytování jsme si našli přes Airbnb v bytě pár bloků od Schönbrunnu a právě v tamním Schönbrunnském parku jsme nakonec strávili asi nejvíc času.
Prošli jsme si bludiště, navštívili Zoologickou zahradu, která je prý nejstarší na světě, zašli si na sachr do kavárny v Gloriette a k nesmírné dětské radosti se po parku přesouvali místním vláčkem.








Ujít jsme si ovšem nenechali ani procházku městem. Palác Hofburg, památník Marie Terezie, Vídeňskou radnici, budovu parlamentu nebo třeba gotickou katedrálu Stephansdom jsme sice obdivovali jen z rychlíku, ale jako kulisy nedělní rodinné vycházky se ukázaly být všechny stavby vskutku působivé.
V dětských očích však všechny velkolepé budovy bledly v porovnání s Prátrem a jeho lákadly. Ruské kolo, zmrzlina, autodrom, cukrová vata, horská dráha… Sama bych se bez toho asi obešla, ale děti to potěšilo, mě to nezabilo a všichni si nakonec přišli na své.



Atmosféru dokreslující výňatek z cestovního deníčku:
„Vilík mi počůral svetr. Můj jediný teplý kousek oděvu, který tu s sebou mám.
A já teď stojím před opravdu vážným rozhodnutím.
Chodit Vídní jako smradlavý vágusák, ale být v teple?
Nebo být za voňavou, ale zmrzlou dámičku?
Hmm, těžké dilema. Ale když já tak strašně nesnáším zimu...
Tak kdybyste nás náhodou v Práteru potkali, možná si raději přejděte na druhý chodník. 😉
Jak vyplívá z úryvku, jediné, co jsme trochu podcenili, byla fakt nečekaně velká zima, na kterou jsem ještě jakž takž vybavila děti, ale sama jsem lehce trpěla.
Při balení na výpravu do velikonoční Budapešti proto rozhodně nesmím zapomenout na teplé ponožky, košilku a pro jistotu možná přibalím i rukavice.
Nicméně pokud máte tipy, co bychom si v maďarském hlavním městě, určitě neměli s dětmi nechat ujít, budu moc ráda, když mi je napíšete do komentáře!
Děkuju!



4 komentáře:

  1. Tak já v Budapešti miluju turecký lázně, ale to neni pro děti...takže podzemí pod hradem, případně nemocnici ve skále. A pak je tam samozřejmě park se ZOO, zábavní park nevím zda opět funguje. A taky je tam docela pěkné muzeum dopravy s mašinkama :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Žádné skvělé tipy, jak v Budapešti zabavit děti, bohužel nemám, ale za mě je budapešťské top vylézt na Gellértovu horu na západ slunce (spoiler: https://img22.rajce.idnes.cz/d2203/13/13085/13085393_6946e9c9f64096d2e18220816f05632b/images/IMG_4139.jpg?ver=3 :-) )
    Ať se vám výlet vydaří! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! To vypadá kouzelně...a v tomhle případě by děti nemusely být na překážku ;-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)