neděle 31. prosince 2017

Osmý dopis pro Matýska

Milý Maty,
Dnes je Ti osm let a celý svět bude za pár hodin slavit konec starého a příchod nového roku stejně, jako tenkrát, když jsi mi jako právě narozené miminko ležel v náručí a já měla pocit, že celý svět oslavuje nás dva. Novopečenou nejistou ale šťastnou mámu a jejího novorozeného chlapečka s moudrýma očima.
 Z toho baculatého miminka jsi vyrostl v úžasného kluka, který si přeje být vědcem nebo vynálezcem (a nebo možná popelářem, prý ještě uvidíš 😉), který nás často překvapuje svými moudrými myšlenkami a který umí být nesmírně pozorný, laskavý a vtipný.


Miluješ objevování a rozebírání věcí, v nářadí se už dávno vyznáš mnohem líp než já a Lego Technic Ti musíme pořizovat s nápisem minimálně: pro děti 10-14 let, protože to pro osmileťáky je to pro Tebe až příliš jednoduché. Obdivuji, jakou máš trpělivost, s jakou touhou a zapálením přicházíš věcem na kloub a jak dokážeš hodiny a hodiny něco skládat, rozkládat, zkoumat nebo vyrábět.
Jen málokdy Tě člověk potká bez šroubováku, nůžek, lepící pásky, kalkulačky, tužky nebo nějaké stavebnice. Už se těším, až mi jednou vyrobíš ten samovysávací koberec nebo automatický skládač prádla, jak jsi mi nedávno slíbil.


Mrzí mě, že to poslední dobou mezi námi občas skřípe, ale ve vztahu rodičů a dětí jsou asi i taková období potřebná a mně nezbývá než věřit, že nás i ty nepříjemné chvilky něčemu naučí a někam nás posunou.
Právě teď za to nejspíš může můj nedostatek trpělivosti a Tvá potřeba dělat si všechno po svém.
Slibuju, že se budu snažit být zase trpělivější a víc Ti naslouchat a Tobě bych ráda řekla, že vědět co chceš a jít si za tím, to je úžasná věc a já bych si přála, aby sis tuhle schopnost uchoval, nejlíp navždycky. Ale prosím, pamatuj, že někdy můžeš svým jednáním, třeba i neúmyslně ubližovat lidem kolem sebe, nejčastěji právě těm, které máš rád. Nezapomínej proto ani na ohleduplnost a k ostatním se chovej tak, jak by sis přál, aby se oni chovali k Tobě.
Protože nikdo není horší ani lepší než Ty, stejně jako Ty nejsi horší ani lepší než ostatní.
Moc bych Ti přála, aby sis napořád uchoval svou zvídavost a otevřenou mysl, citlivost a vnímavost, se kterou mě často přijdeš obejmout, když vytušíš, že mi není do zpěvu, vědomí, že dokážeš cokoli, co si jen budeš přát, budeš-li ochotný tomu věnovat dostatek času a pozornosti…
Přála bych si pro Tebe spoustu věcí, ale nakonec je jen na Tobě, jakou cestou se v životě vydáš a jaká rozhodnutí na ní učiníš.
Tak snad jen, buď šťastný a v souladu se sebou samým!
Mám Te moc ráda,

Tvá maminka 


2 komentáře:

Děkuji za Váš komentář :-)