pátek 20. září 2013

Promoce

Sotva jsme dorazili z vyhřátého a slunečného ostrova Korfu, už na nás dýchla slavnostní atmosféra mé promoce. A taky vlhký český podzim. Nejraději bychom sice zůstali zalezlí doma, kochali se fotkami moře a pláží a obklopeni hromadou kapesníčků dospávali včerejší pozdně ranní přílet domů. 

Ale promoce je promoce. A tak jsme se nastrojili a vyrazili na akademickou půdu.

Přiznám se, zcela dětinsky se mi chtělo smát, když jsme si jako stádečko tupohlavců nacvičovali, kterak budeme pěkně v řadě přicházet a slibovat na hůl ctěného pedela. Což je mimochodem opravdu kouzelné slovo.

Ale když pak přišlo na věc, za zády nám seděly rodiny, před námi výkvět akademické obce a sálem se nesly proslovy o velikosti a výjimečnosti této chvíle, smích mě chvílemi opouštěl a dostavovala se mírná nostalgie a taky hrdost.

Dokázala jsem to.

Sama sobě i svému okolí jsem dokázala, že mít děti brzy neznamená, že se školou je konec. A když pak přišlo příjemné překvapení v podobě červeného diplomu, který jsem tak úplně nečekala, málem jsem zamačkávala slzu.

Nakonec jsem moc ráda, že jsem šla. Bylo to moje malé milé vítězství nad sebou samou i některými předsudky okolí.

A když jsem pak dostala od dětí, muže a dalších rodinných příslušníků kytky a pusu, byla jsem ta nejšťastnější promovaná manželka a matka.

Ale nebyla to jen moje zásluha. Proto bych ráda poděkovala zejména mému muži a celé rodině za trpělivost a pomoc ve chvílích učebního šílenství. 

Bez vás bych to nezvládla. Děkuju!

Provizorní ilustrační foto :-)

26 komentářů:

  1. Barunko, gratuluju, jsi můj "borec nakonec"!!!! ..... máš můj veliký obdiv, že jsi to dokázala ....a jak tak koukám tak ještě ke všemu s červeným diplomem .... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně vám to sluší, a děti krásně ladí s tím diplomem - smekám ještě víc a gratuluju moc! P.S. Taky jsem zvažovala, jestli tam jít, protože jsem si svého času přivydělávala natáčením promocí a viděla zákulisí akademického výkvětu včetně spaní ctihodných hodnostářů a každý rok stejně naučených "vtipů" v proslovech, ale nakonec jsem šla, už kvůli rodině, která si ty hrdě posmrkané kapesníky za svou podporu rozhodně zasloužila...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P.S.2 a ještě říkají: "Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávejte!"? :-)

      Vymazat
    2. Máš pravdu, už jen kvůli rodině to stojí za to :-)
      A pokud jde o "nikdy se nevzdávejte!", mám dojem, že obdobná slova taky padla :-)

      Vymazat
  3. Blahopřeji - jsi šikulka:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Barunko!!! Klobouk dolů, a obří, velikánská, největší gratulace!!! Jsi frajerka! A teď hurá užívat si "obyčejného" života! Nebo snad pokračuješ na magistru??? Pěkný víkend! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, děkuju :-)
      Na magistra někdy příště, teď se chystám užívat si "obyčejné" mateřské dovolené :-)

      Vymazat
  5. Barunka, z celého srdca Ti blahoželám. Nielenže si dokázala zvládnuť školu spolu so všetkými všednými starosťami o rodinu, ale si okrem iného i skvelá mamina. Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. gartuluji.:) je moc krásné když drží rodina při sobě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Baru, moc a moc gratuluji a znovu vyjadřuji svůj obdiv! Vystudovala jsem vysokou školu a vychovávám dvě děti. Ale oboje najednou bych to nedala ani omylem :). Na fotce vám to všem třem krásně sluší!!

    OdpovědětVymazat
  8. Velká šikula!!!!Velká gratulace!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Barunko,
    po přečtení vaší povídky Oliver, jsem se rozbrečela jako malá holka, ač mám děti Vašeho věku. Tolik empatie, lásky a vstřícnosti, co z ní doslova sršelo, jsem dlouho necítila. Nepomíjím samozřejmě nadání spisovatelky. Pište, prosím, častěji. Blahopřeji k titulu a přeji Vám i celé rodince jen to vše nej......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, velice děkuji za krásná slova. Opravdu mě moc potěšila. A psát častěji? To bych si moc přála. Tak snad bude dost času...

      Vymazat
  10. Gratuluji....a k červenému diplomu zvlášť....co jsi vlasně studovala? Máme ti tedy říkat paní doktorko, inženýrko či magistro?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prozatím paní bakalářko :-) Snad to časem rozšířím aspoň na tu magistru.
      A studovala jsem sociální pedagogiku se zaměřením na etopedii :-)

      Vymazat
  11. VELKÁ Gratulace pro velkou ženu duchem ... Věrka

    OdpovědětVymazat
  12. Tak moc gratuluju, a chápu ten pocit zadostiučinění, že jsi to dokázala. =)

    OdpovědětVymazat
  13. Připojuju se ke gratulantům. Jsi veliká šikulka :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Všem opravdu moc děkuju za milá slova a gratulace! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, ženo, matko, studentko, manželko, my Ti tady všechny gratulujeme, ale jen Ty sama vnitřně víš, že i jako manželka matka studentka JSI TU NASTAVENOU LAŤKU vzala s elegancí a obrovskou dávkou inteligence a statečnosti!!!
      Kurňa fix, dost komplimentů, jsi baba jak fik!!!!!!!!!!!
      Mája (a vítej doma, fotky jsou krásné a běžící Amálka je okouzlující)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)