neděle 6. ledna 2019

Experiment s výrobou zmrzliny na sněhu


Když už nám i tady v Polabí napadl sníh, chtěli jsme si s dětmi zopakovat zmrzlinový experiment, který jsem kdysi se „svými“ prvňáčky zkoušela ve škole.
Tenkrát jsme ho dělali uprostřed zamrzlé Chrudimky, kde to mělo své nepopiratelné kouzlo, nicméně, zamrzlá řeka slouží jen pro efekt a rozhodně není podmínkou.





Ovšem, než jsme se tentokrát k opáčku dostali, přišla k nám obleva…
Pokud se ale u vás ze sněhové nadílky ještě pořád radujete, určitě si nenechte tohle sněhovo-zmrzlinové kouzlo ujít.
Celé to funguje na principu snížení teploty sněhu vlivem přidání soli (teplota klesne asi na -15°C), což je jev, kterého v zimě využívají silničáři při solení silnic. Chtete-li však znát odbornější názvosloví a souvislosti, určitě doporučuji tohle polopatické video pro badatele začátečníky.
A teď už ke zmrzlinovému experimentu…



Co potřebujete:

Sníh
Smetanu (použila jsem kelímek smetany ke šlehání)
Cukr (dle chuti, použít lze i balíček vanilkového)
0,5 kg soli
Velkou a malou misku
Lžíci

Jak na to:

Do velké mísy dejte sníh a do sněhu vmíchejte sůl. Na osolený sníh posaďte menší misku, vlijte smetanu, oslaďte a pak už jen trpělivě míchejte, míchejte a míchejte.
Smetana začne pomalu při okrajích tuhnout a „přimrzat“ a za zhruba 10 minut (záleží i na okolní teplotě), vám vznikne nefalšovaná smetanová zmrzlina!
Pak už stačí jen všem zúčastněným rozdat lžičky a pustit se do té nejlepší části celého experimentu: ochutnávky 😊




A pokud hledáte další zábavu pro děti, co takhle vyzkoušet Dračí bojovku? Úkolovou hru s příběhem, ve kterém se děti stanou hlavními hrdiny 😉




4 komentáře:

  1. Smetanu kolika %tní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já použila smetanu ke šlehání (ta má asi 30%) a ve videu měli 12% smetanu na vaření, takže je to asi jedno :-)

      Vymazat
    2. Co potom děláte s posoleným sněhem? Snad ne zpět do přírody 😱

      Vymazat
    3. Ta troška soli určitě neuškodí přírodě. Víte kolik se ji jenom vysype na silnice?

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)