Když už nám i
tady v Polabí napadl sníh, chtěli jsme si s dětmi zopakovat
zmrzlinový experiment, který jsem kdysi se „svými“ prvňáčky zkoušela ve škole.
Tenkrát jsme ho
dělali uprostřed zamrzlé Chrudimky, kde to mělo své nepopiratelné kouzlo,
nicméně, zamrzlá řeka slouží jen pro efekt a rozhodně není podmínkou.
Ovšem, než jsme
se tentokrát k opáčku dostali, přišla k nám obleva…
Pokud se ale u
vás ze sněhové nadílky ještě pořád radujete, určitě si nenechte tohle sněhovo-zmrzlinové
kouzlo ujít.
Celé to funguje
na principu snížení teploty sněhu vlivem přidání soli (teplota klesne asi na
-15°C), což je jev, kterého v zimě využívají silničáři při solení silnic. Chtete-li
však znát odbornější názvosloví a souvislosti, určitě doporučuji tohle
polopatické video pro badatele začátečníky.
A teď už ke
zmrzlinovému experimentu…
Co potřebujete:
Sníh
Smetanu (použila jsem kelímek smetany ke šlehání)
Cukr (dle chuti,
použít lze i balíček vanilkového)
0,5 kg soli
Velkou a malou
misku
Lžíci
Jak na to:
Do velké mísy
dejte sníh a do sněhu vmíchejte sůl. Na osolený sníh posaďte menší misku,
vlijte smetanu, oslaďte a pak už jen trpělivě míchejte, míchejte a míchejte.
Smetana začne
pomalu při okrajích tuhnout a „přimrzat“ a za zhruba 10 minut (záleží i na
okolní teplotě), vám vznikne nefalšovaná smetanová zmrzlina!
Pak už stačí
jen všem zúčastněným rozdat lžičky a pustit se do té nejlepší části celého
experimentu: ochutnávky 😊
A pokud hledáte
další zábavu pro děti, co takhle vyzkoušet Dračí bojovku? Úkolovou hru s příběhem,
ve kterém se děti stanou hlavními hrdiny 😉
Smetanu kolika %tní?
OdpovědětVymazatJá použila smetanu ke šlehání (ta má asi 30%) a ve videu měli 12% smetanu na vaření, takže je to asi jedno :-)
VymazatCo potom děláte s posoleným sněhem? Snad ne zpět do přírody 😱
VymazatTa troška soli určitě neuškodí přírodě. Víte kolik se ji jenom vysype na silnice?
Vymazat