středa 26. září 2018

Návod na výrobu (bezpečných měkkých) mečů


Právě procházíme přechodem mezi létem a podzimem (ačkoli někde to už skoro vypadá, že jsme hupsli rovnou do zimy), obdobím, kdy vše ve své vnější kráse uvadá, ale o to víc sílí to, co je uvnitř. Tento přechod může být náročný a vyžaduje mnoho sil, jenže my na to v naší civilizované společnosti příliš nemyslíme.
Jedeme si pěkně na výkon celoročně, ale přeci jen, kdesi na pozadí nemůžeme zabránit tomu, abychom se přirozeným cyklem roku nenechali ovlivnit.
Moc se mi líbí, jak tímto obdobím děti provádí waldorfská pedagogika, symbolikou boje archanděla Michaela s drakem…



A protože k takovému boji kromě draka rozhodně patří meč, Michael má svátek právě v sobotu (29.9.), před námi je prodloužený víkend a vy si můžete pořídit Dračí bojovku, abyste si ho s dětmi zpříjemnili a využili ho třeba k rituální podzimní slavnosti, tak pro vás mám konečně návod na výrobu jednoduchého a do jisté míry i bezpečného meče pro děti.
Sama jsem podobné meče a kopí poprvé viděla na výstavě Karla IV. v dětské galerii GUD v Praze, kde je měli připravené pro děti na vyzkoušení v rámci interaktivní expozice a naše potomstvo z nich bylo pochopitelně nadšeno.
A když jsem vzápětí zjistila, že izolace na vodovodní trubky, která tvoří základ meče, máme ještě z rekonstrukce domu plnou stodolu, vrhli jsme se na výrobu jak doma, tak ve škole a pro velký úspěch i na loňské škole v přírodě v duchu středověku, kde jsme je využili při rytířských turnajích a jiných kratochvílích.



Ačkoli dřevěné meče se mi líbí mnohem víc, tahle varianta měkkých a bezpečných „zbraní“ mi přijde jako skvělá věc. Obzvláště třeba ve větším kolektivu, kde je těžší děti uhlídat.
Ale i s měkkými meči se děti rozhodně vyřádí a pokud jejich výrobu spojíte i s Dračí bojovkou, kdy se na cestu za rozluštěním drakova jména vydáte řádně ozbrojeni, určitě u dětí zabodujete.
Teď už ale dost okecávek a tady je stručný návod.
Co potřebujete?
Izolaci na vodovodní potrubí, ideálně ve dvou průměrech (já jsem použila průměr 5 a 3,5 cm) – seženete je v hobbymarketech
Lepící pásku
Nůžky
 


Jak na to?
Postup je opravdu jednoduchý a vhodný i pro děti.
Nejdříve si nůžkami nastříhejte izolační trubku na požadovanou velikost. Širší trubka bude delší, tvoří základ meče, užší trubka bude kratší, tvoří záštitu, tedy předěl mezi rukojetí a jílcem.


Následně delší trubku prostřihněte naskrz v místě, kde chcete meč předělit.
Do vzniklého otvoru nasoukejte užší krátkou trubku a voilà, základ je hotov.


Ale pro lepší vzhled je lepší zastřihnout špičku pěkně do špičata, a aby se meč nerozpadal, je dobré ho zafixovat vedle prostřiženého otvoru ještě páskou.


Stačí jen lehce, ale máte-li doma páskového maniaka jako já (nejbizarnější Matyho narozeninové přání před lety bylo, že chce co nejvíc barevných lepících pásek…), můžete omotat, nebo nechat děti omotat, celý meč.


Čímž ho jednak zpevníte a druhak ho můžete barevně upgradeovat.


No a pak u zbývá jen uspořádat rytířský turnaj!
Nebo zkrátka nechat děti, ať se řežou, jak je jim libo, protože i když je to, zejména nám maminkám, leckdy proti srsti, děti, a kluci obzvláště, tu svou bojovou energii někde vybít musí 😉




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)