pondělí 30. července 2018

Dračí bojovka s příběhem se klube na svět



Bojovky milují naši školáci, moje vlastní potomstvo a jako praví odchovanci letních táborů jsme jejich kouzlu už v dětství propadli i my s mužem.
Prázdniny bez tábora jsem si neuměla představit.
Znamenal pro mě spaní ve stanu s podsadou, mytí v ledovém potoce, suché kadibudky, noční hlídky, večerní zpívánky s kytarou, ranní rozcvičky v gumákách, bobříky mlčení, bodování stanů, oddíly, nástupy, a hlavně celotáborové hry.
Určitě jsem měla štěstí na vedoucí srdcaře, protože ty jejich celotáborovky byly jednoduše nezapomenutelné. Ať už jsme hráli na rytíře, indiány, piráty nebo Aztéky, dokázali nás tak dokonale vtáhnout do hry, že se mi ještě teď při vzpomínce na černého indiána Šejna kráčejícího korytem řeky s pistolí a červenými diodami v masce na místě očí ježí vlasy vzadu na zátylku…



Zážitky to byly vždycky intenzivní, a i když dnes, z pohledu lehce hyperprotektivní a přecitlivělé matky, hledím na některé věci s povytaženým obočím a pocitem, že takhle bych teda svoje milované nevinné dětičky traumatizovat nechtěla (viz. například šílené stezky odvahy, ze kterých mě doteď skoro bolí břicho), na všechny ty bojovky, hledání mapy, luštění šifer, lesní stopovačky, zprávy s opálenými okraji a cesty za pokladem, vzpomínám opravdu ráda.
A ráda podobné zážitky zprostředkovávám i našim dětem (k jejich odeslání na tábor jsme ani já ani ony ještě nedozráli), jen v poněkud méně hardcore verzi.
Tradici u nás mají bojovky narozeninové, adventní, mikulášské, na jaře čarodějnické a nárazově jakékoli jiné.




Tak nějak automaticky jsem předpokládala, že podobně to má většina rodičů, že nedělám nic speciálního, a že taková příprava bojovky je pro každého hračka. Ale jak už to tak bývá, zjistila jsem, že to bylo poněkud krátkozraké přesvědčení.
Že pro spoustu lidí jsou bojovky španělská vesnice nebo na jejich vymýšlení prostě jen nemají čas, chuť, případně nápady. Asi stejně jako pro mě je nepokořitelnou výzvou šití dětských kapsářů a roztomilých medvídků nebo pečení kouzelných jednorožcích dortů…
A tak jsem se rozhodla, že zužitkuju svoje táborové zkušenosti z pozice dítěte i praktikanty a taky trojnásobné matky a vytvořím univerzální bojovku pro hraní doma, na zahradě, na výletě nebo na dovolené.
A vznikl nápad na Bojovky s příběhem jejichž první vlaštovkou bude pohádková bojovka s názvem Dračí legenda.



Tenhle nápad mi v hlavě zrál už od školy v přírodě, kdy jsem se vás ptala, jestli byste něco podobného ocenili, ale nebyla energie ani čas.
Teď se mi ovšem obojího podařilo nasyslit dost na to, abych se mohla do tvoření řádně obout, poprosila jsem o pomoc profi výtvarníka, který se ještě nerozhodl, zda chce být jmenován 😊 a pod rukama nám začala vznikat krásná originální hra, z níž mám opravdu velikou radost.



A jak bude taková dračí Bojovka s příběhem vypadat?
Stáhnete si PDF soubor obsahující:



  • Průvodce bojovkou s popisem celé hry, včetně možných variant a vylepšení


  • Legendu obsahující úvodní příběh o pohádkovém království, v němž se usadil drak a vyzývající děti k tomu, aby království pomohly


  • Jednotlivé úkoly, jejichž patrony jsou pohádkové bytosti, a které po vyřešení postupně vedou děti k odhalení drakova tajemství


  • Drápisník, nebo-li lístek s mapkou a políčky k zaškrtnutí a zapisování tajenky, pro každého účastníka bojovky


  • Omalovánky s pohádkovými postavami, nápady na tematické výtvarné aktivity a volné, graficky sladěné listy pro případné další nápovědy a zprávy, které byste chtěli v rámci hry využít




Vše si vytisknete, nastudujete průvodce, poschováváte jednotlivé úkoly a pustíte se s dětmi do hraní.
Hra bude asi nejvhodnější pro děti mezi 4 a 10 lety, jelikož figuranty a pokusné králíčky mi dělá mé vlastní potomstvo v podobném věkovém rozpětí a bude možné si ji zahrát jak doma v obýváku, třeba když vás přepadnou nemoci, tak venku na výletě, kdy může posloužit jako motivace pro unavené nožičky nebo klidně i na dovolené, kde ji můžete rozložit do několika dnů.



Variant je zkrátka mnoho a fantazii se meze nekladou 😉
V každém případě, pevně doufám, že hru budeme moct vypustit v nejbližších dnech a já se opravdu moc těším (a možná i tak trochu bojím), co na ní řeknete, protože já sama mám právě teď nesmírnou radost, že jsem vám o ní mohla říct!

EDIT:

Bojovka je na světě!!!
Omrknout a objednat si ji můžete TADY a já vám už teď moc děkuji za zájem :-)

3 komentáře:

  1. No tak to je senzace. Já i moje děti máme bojovky moc rádi, pokud se povede ji vydat do 11. srpna, vezmeme ji s sebou na děsně dobrodružnou výpravu do Polska u příležtosti vodáckého vandru po řece Pilici.

    OdpovědětVymazat
  2. Už se těším, díky! Hana Malá

    OdpovědětVymazat
  3. Juj, to se moc těším. V Praze pár bojovek už máme a přes léto jedeme jednu na pokračování od divadla Minor. A ta Vaše vypadá z náhledu báječně! Jestli projde testem mých dětí, určitě o ní napíšu k sobě na blog, ať se dostane k co největšímu množství malých člověků

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)