neděle 29. července 2018

6 (barbarských) důvodů, pro které byste měli vzít děti pod stan


Spát ve spacáku, choulit se do hluboké tmy u ohně a po půlnoci si vyprávět vtipy s hvězdičkou, v noci chodit čůrat za stan, ráno se brouzdat rosou, neholit si nohy a vlasy si česat obden, to jsou věci, které k mým prázdninám neodmyslitelně patří.



Dřív jsem jezdila na tábory, dnes bereme společně s kamarády děti pod stan. Občas na krátký vandr a o prázdninách na nenáročné stanování v kempu.
Už jsme se ale přesvědčili, že nám asi jako jedněm z mála nevyhovují vytuněné kempy s certifikáty kvality, animačními programy a elektrickými přípojkami za každým stromem. Právě naopak.
Naším favoritem se stal, letos už podruhé, kemp Moře u rybníku Řeka. Malý, poloprázdný, stylový. Oheň si smíte rozdělat kdekoli a toulající se děti nejsou nikomu na obtíž a vy naopak víte, že se tu nemají kde ztratit. Zkrátka asociálův ráj…



A víte, proč by o takové pořádné prázdninové stanování nemělo přijít žádné dítě?
Uvedu vám 6 (barbarských) důvodů, pro které byste dětem měli pár divokých nocí pod stanem dopřát 😉

1.       Získání fyzické zdatnosti a otužilosti
Spaní ve stanu někdy tlačí, občas člověk zmokne a nemá se kde usušit, nebo mu dokonce nateče do spacáku. Krom toho, hygiena jde tak trochu stranou, špína se už nemyje, ale nechává se odrolit a děti se pěkně zocelí a vybudují si pořádnu imunitu.



2.       Trénování samostatnosti

Takový menší kemp, to je ideální prostředí, kde nechat děti naprosto svému osudu. Aspoň na chvíli. Bez kontroly, dohledu a s důvěrou, že přesně vědí, kde jsou záchody, stan i hospoda. Taková příležitost se jim často nenaskytne, ale přesně to od určitého věku potřebují.



3.       Zjištění, že porušování pravidel někdy není na škodu
Místo večerky se děti strkají do stanu, až když samy odpadnou. Místo ranního holčičího česání se dají zaplést dva culíky, co vydrží klidně i týden. A všechny ty nezdravé, zakázané pochutiny chutnají u táboráku zkrátka nejlíp.


4.       Posílení psychické odolnosti a odvahy
Všechny ty noční zvuky, tma a nutnost vylézt ze spacáku a jít se ve dvě ráno vyčůrat do zimy někde za stanem, to jednoho nevídaně zocelí. Stejně jako výše zmíněné nepohodlí, mokro v botách a škvoři či jiná havěť ve spacáku.



5.       Navazování nových přátelství
Toulání se po kempu s sebou v dětském věku nese jednu báječnou věc. Často totiž narazíte na podobně „osiřelé“ ratolesti, třeba těch Vikingů dole od rybníka nebo toho zvláštního týpka ze zadní louky, a s takovými se kamarádí úplně nejlíp.



6.       Vytržení z civilizace a jejích lákadel
Ve stanu nejsou zásuvky a s nimi ani počítače, televize, mikrovlnné trouby a hudební přehrávače. Místo nich jsou k dispozici klacky, kameny, rybník, les, louka a hlavně kamarádi. A světe div se, ono to funguje! A ke štěstí to úplně stačí.




Já osobně mám tenhle poslední bod asi nejraději. A děti? Ty berou všechno.
Ono se to totiž nezdá, ale nejsou z cukru, tak jim trochu té špíny za nehty, porušení večerky a špinavých nohou ve spacáku dopřejme 😊



A jak to máte se stanováním vy?

7 komentářů:

  1. nemůžu jinak, než SOUHLASIT se vším, ano, to jsou prázdniny, na které se vzpomíná...… tak ještě hodně takových krásných dnů přeje z Jizerek babí Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas i s typem nevytunenych kempu😄.Hezke leto.JP

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas a my máme ještě raději přírodu "na divoko" mimo kemp, malého takhle taháme od 4 měsíců :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, na divoko je to ještě o level lepší. Jezdíme tak na kratší vandry, ale na delší stanování s kamarády jsme vyhodnotili kemp jako schůdnější variantu :-D

      Vymazat
  4. Jako dítě to beru všema deseti,a taky jsem si takhle dětství super užívala a mám nádherné vzpomínky, s našimi dětmi jsme od jejich asi dvou let brázdili světem moře Tunis Egypt se vším komfortem a pak když povyrostly jsme je vzali do retro kempu u Plzně a ten první jejich udiv v očích si vybavuji dodnes a musím se smát,sprcha za závěsem,po all inklusiv...no bavili jsme se my rodiče...tak za týden jedem Plzen už asi po ...xté,děti už plnoleté,mažou se svými protějšky za námi alespon na pár dní,těšíme se moc ale to moře tam taky párkrát propašujem,a ted jedem se synovcem,7 let tak jsme zvědaví,plavem hodně dobře a tam u rybníku je jak v ráji..krásné prázdniny,dae

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)