středa 18. listopadu 2015

O konferenci a jednom zákulisním postřehu

Když jsem v pátek usedla v kině BIO OKO do pohodlného křesla, které se mi podařilo ukořistit díky pro mě nezvykle včasnému příchodu, byla jsem natěšená, ale vlastně jsem se snažila nemít od konference s názvem Svobodné vzdělávání žádná očekávání.

Snad proto mě nemohla zklamat a já si domů přivezla zápisník plný těsnopisných a leckdy nerozluštitelných poznámek a zesílený pocit, že to všechno má smysl. 

Že má smysl usilovat o změnu vzdělávacího paradigmatu. O to, aby se naše děti mohly vzdělávat svobodně. O to, aby se věcné argumenty stavící se proti systému tradičního školství dostávaly mezi co nejvíce lidí. 

A hlavně, že má smysl zakládat školy a snažit se začít u sebe.

Podrobněji si o některých řečnících a především myšlenkách, které mě oslovily, můžete přečíst v článku Výběr z konference Svobodné vzdělávání 2015.





Zde snad už jen malá perlička ze zákulisí.

Jelikož jsem si sebou nevzala žádného konverzačního parťáka, většinu přestávkového času jsem strávila drzým posloucháním rozhovorů ostatních, což v mých očích dodalo celé akci další neočekávaný rozměr. 

Jako milovnici a pozorovatelce mezilidských vztahů (zejména těch mužsko-ženských) mi rozhodně nemohla uniknout fascinace některých dam z publika (a možná všech, jen ty introvertnější o tom mlčely) moderátorem celé akce.

Ve frontě na dámských záchodech se probírala jeho tělesná stavba. U vchodu do sálu jsem zaznamenala stížnosti na jeho rozptylující přítomnost na kraji pódia, kde svým … charismatem údajně zastiňoval většinu řečníků. A při aukci knihy Svoboda učení dokonce z publika zazněl hlas navrhující, zda by součástí odměny nemohla být i večeře s moderátorem.

O svém osobním názoru raději pomlčím, neboť můj blog čte i můj muž.

Nicméně, celou akci to pro mě hned posunulo do lidštější roviny. 

Přesně tam, kde by se mělo pohybovat i ono diskutované vzdělávání ;-)

6 komentářů:

  1. Já s Vámi v lecčems souzním. Píšete vtipně a zajímavě a vůbec. Ale v zájmu Vámi zakládané školy si prosím hlídejte shodu podmětu s přísudkem. (Myšlenky ... oslovilY). Omlouvám se za hnidopišství, bohužel mi to kazí pozitivní dojem z celého textu. (Klidně tenhle komentář smažte, není myšlený ve zlém.) Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.
      Za upozornění na chybu i ocenění vtipnosti ;-)
      Asi bych už měla přehodnotit psaní článků po půlnoci, mé gramatice to evidentně nesvědčí... Což je samozřejmě chabá výmluva, ale stane se :-)

      Vymazat
    2. Rádo se stalo. Píšete svěže a příjemně, obdivuji vaše nasazení a držím palce se školou. Markéta

      Vymazat
  2. Tak toto me opravdu rozesmálo. Z konference si pamatuju hlavne moderátora. :-))))) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, měl něco do sebe :-D

      Vymazat
    2. Nenapsala jsem to uplne vystizne. Ja jsem tam taky byla. Ivana :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)