pondělí 6. července 2015

Mají matky nárok na osobní volno?

Existuje jistá věc, kterou potřebuje snad každý člověk. A matky na plný úvazek obzvlášť! 

Tou kouzelnou esencí všedního dne je čas pro sebe.

Mám za to, že zachování osobního volna by se mělo matkám ordinovat již při odchodu z porodnice. (Bylo by to možná užitečnější než baby boxíky se starou Betynkou a vzorkem pleny.)

Aby ovšem byla efektivita mateřského volna zachována, je nutné, aby bylo volno využíváno zásadně k bohulibým činnostem jako je spánek, četba, plavání, lelkování, navštěvování kulturních a společenských akcí nebo čemukoli, co matku dělá spokojenou.

Pokud tedy vaší vášní není přelešťování vitrín se svátečním servisem a uklízení koupelny vás nevynáší do orgasmických výšin, v době osobního volna tyto činnosti nevykonávejte!

Dopřejte si čas pro sebe, zregenerujte a sledujte, jak vaše psychické osvěžení působí blahodárně i na zbytek rodiny.



Mně čas pro sebe v posledních dnech citelně chyběl, ale konečně nadešla má chvíle. 

Dovolená společně s laskavými a děti bavícími příbuznými. Taková akce je skoro mateřský ráj. A já si tak můžu bez výčitek odskakovat k tomu, co mě baví. K psaní.

Výsledky mého snažení snad budete moci brzy zhodnotit. 

Pokud však máte absťák po častějších optimistických příspěvcích, zkuste sledovat Nevyléčitelně optimistický facebook, kde se to občas zahemží alespoň krátkometrážními historkami ze zákulisí! :-)

9 komentářů:

  1. To máte super. Dovolená s příbuznými pro mne není dovolená, ale očistec, protože kromě svých dětí vyfasuji obvykle ještě babičky a neteře, jejichž rodiče prostě záhadně zmizí. Takže místo relaxace mne čeká náročné skloubení zábavy pro důchodce a omladinu všeho možného věku, včetně udržování pro mne už cizí domácnosti pokud možno v bezchybném stavu, v jakém se obvykle nachází bez přítomnosti dětí. Po pár dnech se neuvěřitelně těším domů, kde je pouze obvyklý kolotoč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je výhodou malý počet dětí na velký počet dospělých, které se na děti ještě stále těší :-)
      Věřím, že pro vás musí být příbuzenská dovolená spíš za trest...

      Vymazat
  2. Bez osobního volna bych to své mateřství nezvládala ani náhodou. Dopřávala jsem si ho již od miminka, co to šlo... jak malá usnula (rozhodně neuklízet!). Nebo když si ji spící chtěl vzít na projížďku (mé neteře to dělávaly s radostí kdykoliv jsem byla na návštěvě u svých rodičů). Je to čistě otázka sebezáchovy :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! :-)
      Otázka sebezáchovy, to je pěkné vyjádření ;-)

      Vymazat
  3. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Báro, zrovínka dnes jsem přemýšlela, jak se to tak stane, že vysocí manažeři se čas od času zvednou a dají si volno na 6 - 8 týdnů, během nichž podniknou nějakou výpravu na moře a nebo do Himalájí, čistě jako prevence syndromu vyhoření. A matky (zvláště ty vícečetné), které mají taktéž zápřah na dvanáctku denně (ty kojící i více) několik let po sobě, to jako nijak neřeší? Mělo by se to rozhodně nějak hromadně zajistit. V první řadě by jim to osobní volno měli nabízet vlastní muži, samozřejmě by jim to měli sdělovat rodiče už od puberty a neuškodilo by ani, kdyby to dospívajícím dívkám doporučili již učitelé občanky při "základech rodičovského plánování"... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč! Chtělo by to rozhodně plošnou osvětu na téma:
      Osobním volnem proti mateřskému syndromu vyhoření! :-)
      Já bez dětí za těch necelých šest let byla zatím jen jednou na jednu noc...jinka paběrkuju po hodinách a půldnech. Ale i to je čas nad zlato ;-) Ovšem několik týdnů pro sebe a ještě na moři! Tak to je neuvěřitelně lákavá, ale zatím poněkud scifi představa :-D

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)