pondělí 16. února 2015

Vesničančata

Kdysi na gymplu, nebo možná ještě na základce, jsme měli napsat úvahu na téma život ve městě versus na vesnici. Jako správná váha jsem rozvažovala o té lepší variantě tak dlouho, až jsem nenapsala nic a k domácímu úkolu z nenáviděné matiky mi zbyl ještě sloh. 

Nedávno jsem ho doma objevila. Evidentně pocházel z mého pseudointelektuálského období, neboť je prošpikovaný přemírou cizích slov a věty zpravidla dosahují délky pěti a více řádků. K uspokojivému závěru jsem se ovšem nepropsala. Zato sousloví „na druhou stranu“, „ale“ nebo „nicméně“ se tu vyskytuje alespoň desetkrát.

A tak je to se mnou pořád.

Všechno je pro mě relativní. Všechno má svá pro a proti. A na všechno se dá hledět z různých úhlů.

Ale.

S naším životem na vesnici blízko města jsem momentálně spokojená.

A děti zdá se taktéž. Dnes kupříkladu strávily plodnou hodinku na poli.

Zatímco jsme s kamarádkou pohupovaly naše nejmenší v kočárcích vedle brázdy, starší potomci se vesele ryli v hlíně. Nosili nám k nohám poklady v podobě kamení, kořenů a plastových víček. A hráli si na traktoristy.

Tak jen doufám, že až jednou dostanou za úkol vyplodit obdobnou úvahu jako já, nevyčtou svým trapným rodičům, že je místo do parku vodili na pole a místo u bazénu je nechávali bahnit v kalužích :-)





A malá nostalgická vzpomínka na naši půlden trvající vesnickou zimu se sněhem :-)






A jaký je ten váš ideál? Vesnice nebo město?

5 komentářů:

  1. haha, také vzpomínám, jak ta moje malá kdysi o Velikonocích trávila den na vesnici u příbuzných na záhonku a hrála si s hlínou :-) Ony si děti vůbec třeba u nás na chatě nejlíp vyhrají s hlínou... a nejvíc je zajímají žížaly :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Město! Z vesnice je to většinou daleko do cukrárny!:)

    OdpovědětVymazat
  3. To je sranda... já jsem teď momentálně naštvaná, protože jsme se zrovna s mužem na tohle téma pohádali. On mi pořád tvrdí, že se děti na vesnici musí strašně nudit, zatímco ve městě mají spoustu kroužků a podobně a já mu zase pořád tvrdim, že město se svýma kroužkama je jen chabou náhradou za to, co můžou zažívat na vesnici. Městem myslim Prahu. Je to hrozný, tyhle odlišný představy o životě...

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě vesnice nebo malé město. Zatím nás ale drží ve spárech velkoměsto, tak uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jednoznačně vesnice, i když by má dcera (studující VŠ) nesouhlasila. Milovala jsem ten klid, možnost popíjet kafe na zápraží a vypustit dítě ven na zahradu beze strachu. Dnes už chce dcera bydlet co nejvíce centru, kde má školu, protože její rozvrh je rozházený a nevyplatí se jí jezdit domů (a to nebydlíme na úplném okraji města).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)