neděle 23. listopadu 2014

Jak jsem rodinu téměř k šílenství přivedla

Začalo to nevinně. (Jako většina bláznivých věcí, které nakonec shodou nepříznivých okolností vyústí v nervydrásající finiš způsobující tik v oku a rozklad celé domácnosti.)
 
Přečetla jsem si u Lucie článek o plánované výměně pytlíkových aktivit, usoudila, že tu trochu volného času, co občas mám, věnuju něčemu užitečnému a přihlásila se.

Pro ty co tápou, krátce vysvětlím. Výměna pytlíkových aktivit je akce, v níž se sejde několik tvořivých lidí (zpravidla matek), z nichž každá si vybere didaktickou, zábavnou, či jinak zajímavou aktivitu a tu pak vytvoří v  počtu kusů, odpovídajícímu počtu matek. V našem případě se jednalo o 23 matek a jednu školku v Keni, kam poputuje jedna aktivita navíc. Balík aktivit je následně odeslán organizátorce, ta vše roztřídí a odešle zpět. Ve výsledku se každá z účastnic může těšit na 23 pytlíků nadupaných zábavou pro své ratolesti.

V praxi to pak může vypadat různě. Buď jste dokonalý plánovač, vše si perfektně zorganizujete a balík v klidu a ještě s předstihem odešlete. Nebo jste chaotik, kterému onemocní děti, pošta mu pozdrží balík s výrobním materiálem a vy pak po nocích zkoušíte bojovat téměř předem prohranou bitvu s časem.

Můžete hádat, jaký tip účastníka jsem já...

Měsíc před termínem odevzdání jsem svědomitě vybrala aktivitu, plstěnou Sluneční soustavu, a objednala vlnu v barvách, které mi chyběly.

Pak jsem se pustila do Merkurů a zlomila všechny plstící jehly. Děti postupně podlehly kašlům, rýmám a jiným neduhům. A balík s vlnou kdesi zabloudil.

Ale stále jsem byla v klidu. Mám přeci ještě dva týdny.

Balík dorazil, nové jehly byly zakoupeny, já dodělala Merkury, Marsy a pustila se do Venuší. To už zbýval sotva týden a začalo jít do tuhého.

Nejzazší termín pro odeslání. Sobota 14:00.

Úterý. Spánek jsem omezila na čtyři kojením přerušované hodiny denně, jídlo připravovala pouze dětem a přestala jsem si mít vlasy.

Středa. Mám hotové  Země a Saturny. Nestíhám a prosím o pomoc muže. Muž pro mě do půlnoci tvoří kartičky a já do čtyř ráno plstím Urany a první Jupitery.

Čtvrtek. Dostávám zánět prsu. Mám horečku a zdá se mi o ovcích ve vesmíru. S vypětím všech sil dodělávám Jupitery.

Pátek. Je mi prachbídně. Muž mi do tří ráno stříhá kartičky a podklady pro vesmír. Já do pěti ráno vystřihuju a lepím Slunce a dělám základ pro Saturny.

Sobota. Ráno. Dělám prstence Saturnům a modlím se, aby Vilík spal aspoň hodinu.

Poledne. Muž s dětmi se vrací zvenku a nachází mě obklopenou Saturny a fanaticky přepočítávající, zda žádný nechybí.

Zbývají necelé dvě hodiny. Opustit dům musíme do 13: 30. 

12:30. Muž se v obavě o mé duševní zdraví ujímá vedení a organizuje třídění planet. Já dopisuju a tisknu informační lístky, nahá pobíhám po domě a přemýšlím, kdy jsem si naposledy čistila zuby nebo česala vlasy.



13:00. Začínáme rozdělovat planety do pytlíků. Poté co zapomenu vložit Saturn, do dalšího pytlíku nacpu dva Neptuny a pak panikařím, že jsem tam nedala Venuši, mě muž od této aktivity vyhání a posílá mě kojit.

13:20. Maskuju mastné vlasy čelenkou, oblékám děti a nervózně pokukuji po muži, který dopisuje adresu a přelepuje balík.

13:32. Opouštíme dům a skáčeme do auta.

13:50. Vbíhám na poštu a čekám frontu. Ačkoli jsem to nikdy nedělala, mám chuť začít si nervozitou kousat nehty.

13:56. Jsem na řadě. Paní za přepážkou poznamenává, že už jdu skoro pozdě a ptá na podací lístek. Nemám. Dostanu ho a třesoucí se rukou vyplňuju. Lidi za mnou remcají, že to jsem měla dělat, než jsem vlezla k okénku.

13:58. Hotovo. Paní za přepážkou k mé úlevě konstatuje, že jsem to stihla. Balík bude zítra na místě. Hurá! Mám chuť skákat radostí, ale nejsem toho schopna. Ploužím se ven a raduju se vnitřně. Zvládli jsme to!




Rekapitulace na závěr.

192 planet. 

214 kartiček. 

24 vesmírných podložek.

5 zlomených jehel.

Obří poděkování mému muži, který ke své roli střihače, laminovače a třídiče přišel jak slepý k houslím, ale nenechal mě v tom.

A spánkový deficit, který už snad nikdy nedoženu.

Tak snad se alespoň budou planety líbit :-)



15 komentářů:

  1. super ako si to nakoniec zvládla! a ešte s tromi deťmi!.. som sa nasmiala a zároveň spoznávala samu seba a svoj chaotický život :)))))

    OdpovědětVymazat
  2. .... vy jste úžasná.... a i manžel tedy.....hotová detektivka, skoro jsem z toho měla taky nervy.
    Mějte se fajn!

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, máš to krásný a moc! A skvělého muže, který tě tolik podržel :-)
    Já jsem se téhle výměny účastnila loni a letos jsem měla taky cukání, ale nakonec jsem to vzdala. Tvé aktivity se určitě budou líbit, ať jsi spokojená se všemi, které pak dostaneš.
    Olga

    OdpovědětVymazat
  4. Já letos uvážila že se dvěma dětmi se do toho pouštět nebudu. Loni jsem u Lucky taky tvořila..ale jako..ty planety jsou úplně úžasné!! Úplně mám chuť se naučit plstit. Takže tě zvu na návštěvu (co třeba pátek??) a vezmeš sebou propriety :)?

    OdpovědětVymazat
  5. Dobře Ty!!!! ... zdá se mi o ovcích ve vesmíru... :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Barunko smekám...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to nádherné! Doufám, že pak bude fotka s aktivitama, které se vám vrátí :) A smekám, že se ti podařilo vše stihnout, i když s maximálním přepětím, tak snad si teď vydechneš.

    OdpovědětVymazat
  8. Báro, koukám, že jsme účastnily stejné výměny :) Ale asi jsem v jiné skupině, protože tuhle aktivitu si nevybavuju, že bych někde viděla. Taky jsem zapojovala i manžela, protože se 2 dětmi a 3. na cestě bych taky asi zešílela, ale pravda, dokončila jsem v pondělí a odesílala v úterý a teď už napjatě čekám, co a kdy dorazí zpět. Jen doufám, že to pošta někde nezašantročila, protože ani nevím, jako jaký druh balíku to manžel poslal a jak dlouho balík putoval / putuje. Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Já se taky do podobné výměny zapojila. Sice jsem to neměla tak hektické, ale můj plán zase narušilo rané těhotenství, takže místo, abych unavená využívala čas při spaní dcery spánek a zase spánkem, stříhala a šila jako divá z filcu části obličeje a i péče o domácnost šla do kytek a muž málem jehlu do ruky taky dostal... Jako super nápad tyhle výměny, ale pro mně příště tak pro 10 účastníků. Terka

    OdpovědětVymazat
  10. Skládám poklonu, před tou "Hvězdnou pěchotou"!!! Jste kabrňáci:-D!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě že to Pluto už nepatří mezi planety. Smekám, obdivuju, fandím.... Hanule

    OdpovědětVymazat
  12. Dlouho jsem nebyla a nestíhám zírat. Fakt klobouk dolů před vámi oběma!!! Se třemi dětmi tohle zvládat, vau! Jana :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Báro, klobouk dolů! Planety jsou super, jsi strašně moc šikovná. Ten popis situace, který jsem si právě přečetla mi silně něco připomínal...Úplně chápu ten stres, pocity, neumyté vlasy a další podobné věci. Takhle totiž pravidelně funguju i před odevzdáním prací do školy. A to nemám tři děti...

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné planety... a chválím, že ses nevzdala! Jako bych to snad udělala já.... :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)