neděle 6. dubna 2014

Kdo si hraje, nezlobí

V poslední době u nás vcelku logicky frčí téma Miminko. Ani ne tak proto, že bych s tím doma všechny pořád prudila (ačkoli velikost mého břicha mluví sama za sebe). Ale děti jako přípravný proces na příchod sourozence zvolily miminčí hrátky.

Matýsek leze do krabice jako do bříška a pak se jako rodí. Pláče. Učí se chodit. A nechává se chovat v zavinovačce, z níž mu koukají nohy.

Amálka samozřejmě nezůstává pozadu. A ke hře přibírá navíc panenky a plyšáky, kterým suverénně navléká plínky, kojí je a uspává.

Ale někdy je potřeba změna...

Kdysi kdesi jsem narazila na několik obrázků stínového divadla. Líbilo se mi to. A tak konečně došlo i na realizaci.

Večer jsme všichni zasedli u jídelního stolu a děti si odhlasovaly pohádku o Karkulce.

I jala jsem se poněkud neumětelsky předkreslovat a vystřihovat postavičky. Jen na vlka jsem byla krátká a s ním si tedy poradil muž. Děti nás mezitím kontrolovaly, radily, stříhaly, lámaly špejle a lepily. Zkrátka dokonalá rodinná manufaktura.

Za půl hodinky bylo hotovo.

Pod stolem zůstala sice změť papírenského bordelu, ale naše těšení se na pohádku předčilo úklidové instinkty.

Přemístili jsme se do ložnice a pohádka mohla začít.

Bylo to velkolepé! Zapojili se všichni. A jako bonus nám Matýsek představil ještě krátkou etudu na téma, bitva vlka a dinosaura.

Dneska večer si to určitě zopáknem. A já už vymýšlím o jaké postavičky naši loutkoherní scénu rozšíříme…

Taky se u vás hraje?

(Necítíte-li se na postavičky vlastní, inspiraci lze hledat třeba tady.)







6 komentářů:

  1. Jsi úžasná, že dětem umíš věnovat čas. Ta radost je vidět na Tobě i dětech! A trochu jsi mi připoměla jeden můj splín...já chtěla být ta máma, co bude taky takhle blbnout tvořit společně.....a i teď si spíše chce hrát a tvořit SÁM. Navzdory dvd jsem vytáhla starou promítačku (to byla paráda, že ji babi našla!!!!!!!!!!), ale bohužel, synátora to bavilo jen chvíli, když byl malý.
    Ale jsem RÁDA, MOC RÁDA, že i když se k nám domů vetřel tablet atd, pořád nezanevřel na knížky malování (už má 84stránkovou svoji dinoknížku) modelování...
    Hezkou neděli, prcháme véééééééééééén.
    Mája

    OdpovědětVymazat
  2. Zřejmě bych od Tebe měla brát lekce hraní si s dětmi :) Vždycky jsem byla jediné dítko v rodině, k malým jsem zkrátka nějak nepřičuchla a vždycky, když bylo nějaké poblíž jsem byla mírně v rozpacích - jak s ním mluvit, jak si s ním hrát, co mu dovolit a co ne? Byl to problém a stále trochu je. Když jsem si našla přítele se sedmiletou sestrou, za níž na víkend jezdíme z Prahy do Jičína, děsila mě představa, že si se mnou bude chtít hrát.
    A ona na mě vytáhla kupu Bárbín, vystřihovacích panenek a Lego a pořád do mě hučí "Pojď si se mnou hráááát." A já si zkrátka jako dítě už hrát neumím :( Třeba na to jednou zase přijdu, prozatím má se mnou sestřička velkou trpělivost :)

    OdpovědětVymazat
  3. Oh now I see! You made lovely puppets. The wolf is my favourite :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)