pátek 4. října 2019

Osmý narozeninový dopis pro Amálku




Milá Amálko,
dnes je Ti osm let, a když jsi ráno sfoukla svíčky na svých narozeninových muffinech, kterými jsme Tě přišli s písničkou probudit, a do nového dne se jako vždy vrhla s úsměvem a nadšením, napadlo mě, jak moc si na Tobě vážím právě Tvé neutuchající radosti ze života.



Obdivuju, jak v sobě dokážeš probudit nadšení pro spoustu věcí, jak jsi otevřená novým výzvám a s jakým odhodláním se pouštíš do všeho, co je pro Tebe důležité.
Čím jsi starší, tím intenzivněji vnímám, jak úžasný může vztah mezi mámou a dcerou být a jsem nesmírně vděčná za to, že dáváme prostor jeho opečovávání a dopřáváme si chvilky jen pro nás dvě. Především víkend pro mámy a dcery byl krásně hladivý a otevřel mezi námi zase novou rovinu sdílení a porozumění.
V našem malém školním kolektivu není někdy snadné najít si takovou tu klasickou „nejlepší kámošku“, a já se přiznám, že před Tebou smekám, jak přizpůsobivá v tomhle směru jsi. Jak si dokážeš hrát se stejným zaujetím s kluky, vyměňovat s nimi Pokémony a užívat si jejich pozornost. A na druhé straně jsi velká milovnice růžové, panenek, plyšáků a hraní na princezny s kamarádkami.
Jen někdy je pro Tebe nepříjemné, když to mezi Vámi holkami neklape a já si vážím toho, že se mnou i tyhle svoje smutky sdílíš a díky tomu pak můžeme najít třeba řešení, které Tě zatím nenapadlo, nebo si zkrátka jen postěžovat, jak jsou některé věci nefér.
Za poslední dobu jsi udělala velký krok i ve své ostýchavosti, kvůli níž občas i někteří příbuzní měli pocit, že je ignoruješ, zatímco Ty ses prostě jen styděla a nevěděla si rady.
Ale čím dál častěji sleduju, jak se odhodláváš mluvit i s lidmi, které neznáš, jak se otevíráš i situacím, ve kterých si nejsi úplně jistá a jsem na Tebe opravdu pyšná, protože v tomhle Ti, holčičko, úplně rozumím, a vím že opustit tu bezpečnou skořápku není vůbec jednoduché.



Stejně jako sílíš ve svém sebevědomí a projevu mimo bezpečí rodiny, jsi obdivuhodná i ve své síle fyzické. Na tak malou osůbku v sobě skrýváš nečekaně silný kořínek a jsi to zpravidla ty, kdo strhne i Matyho a Vilíka k novým výzvám, jako je třeba bruslení nebo letos v zimě lyžování.
Když Tě něco nadchne, jsi neúnavná a občas jedeš na nějaké skryté rezervy, což způsobí, že Ti pak tělo vypoví službu a odpočinek si prostě vynutí. Tak na něj ber ohledy, ať pak nemusí volat o pozornost horečkou.
Stejně jako jsi silná, jsi i citlivá, vnímavá a pečující, máš kouzelný, nakažlivý smích, za ty, které máš ráda se dokážeš postavit a často mívám pocit, že jsi napojená „někam nahoru“ a Tvá nevinná moudrost mi mnohdy otevírá oči.
Amálko, moc bych Ti přála, aby sis tohle napojení dokázala uchovat, abys v sobě dokázala vyvážit svou sílu a citlivost, uchovat si víru v dobro, lásku, a hlavně v sebe. Aby pro Tebe byl svět stále tím kouzelným místem plným možností, ve kterém se plní všechna přání, pokud jim dokážeme jít naproti a jsou v souladu s námi samotnými a naší cestou.
Přála bych Ti, abys byla šťastná, abys v sobě dokázala ve správný čas najít pokoru i sílu neustoupit, abys byla zkrátka svá, šťastná a zamilovaná do života, jako jsi dnes.
S láskou,
Maminka



2 komentáře:

  1. Amálce všechno nejlepší, a dodatečně i Vám, Báro! Mam moc ráda ty Vaše narozeninové dopisy dětem, je to krásné! �� Ať se vám všem daří!

    OdpovědětVymazat
  2. Blahopřeji vám, Báro i Amálce. Tolik to utíká, už osm?
    Jste prima rodina. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)