úterý 26. června 2018

Vymývaná klovatina aneb kouzlo v umyvadle


Dnes jsme ve škole třídili obrázky a největší nadšení se ozývalo při přebírání výkresů tvořených technikou vymývané klovatiny, tak jsem si říkala, že vám je sem pro potěchu oka i pro inspiraci taky dám.



Třeba je pro někoho tahle technika ještě nepoznaná a ač se to může zdát trochu jako prasárnička, po níž budete půl dne uklízet, tak vás můžu uklidnit, že taková hrůza to není a zvládnou to i menší děti s asistencí.
Já sama si na tohle kouzelné malování pamatuju ještě ze svojí dětské výtvarky, kdy jsem tu magii odehrávající se pod tekoucí vodou úplně milovala, a když jsem s ní seznámila školáky, byli stejně zaujatí jako já 😊
Ale dost okecávání, pojďme na věc.
Potřebovat budete:
Čtvrtky
Klovatinu (lepidlo, k sehnání běžně v papírnictví)
Štětec
Suché pastely

Nejprve si na čtvrtku pomocí štětce namalujete klovatinou obrázek. Je třeba myslet na to, že to, co namalujete bude tvořit bílé obrysy.



Po zaschnutí (doporučuje se přes noc, ale my jsme pokračovali už po hodině a měli jsme sucho) vybarvíte celý výkres suchými pastely. Je dobré dotahovat až ke klovatině a klidně i přes ní a nenechávat na obrázku bílá místa.
A nakonec přichází ta nejvíc vzrušující část.
Výkres strčíte do umyvadla pod tekoucí vodu a vymyjete jak klovatinu, tak přebytečný prach z pastelů, a budete sledovat, jak se z ušmudlaného papíru vyloupne kouzelný obrázek.
Pak už stačí jen nechat opět uschnout a nezbývá než se kochat 😊










2 komentáře:

Děkuji za Váš komentář :-)