čtvrtek 11. prosince 2014

Advent v dětské režii

Na to jak se pořád hlásá, že Vánoce jsou svátky klidu a advent doba zklidnění a rozjímání, mi přijde, že se právě v tomhle období očekává obstarání až příliš mnoha aktivit. 

Tedy, ti organizovanější, disciplinovanější a obdivuhodnější, většinu stihnou ještě před první svíčkou.
Nás ostatní zpravidla až první prosinec donutí zvažovat, jestli ještě stihneme řádný předvánoční úklid nebo to jen tak na povrchu ošolicháme. Přiměje nás plnit adventní kalendáře, zdobit interiéry a exteriéry, shánět dárky, péct cukroví, diskutovat s dětmi o škodlivosti cukrovinek, pátrat po mírumilovných čertech a Mikuláších, obrážet kulturní a rodinné akce a v neposlední řadě psát dopisy Ježíškovi.

A jelikož já nejsem ani disciplinovaná a organizovaná už vůbec ne, prožívám zpravidla advent v poklusu. 

Něčemu se nevyhnu (dárky, kalendář, diskuze) něco vypouštím (úklid) a něco minimalizuju (dekorování, cukroví).

Letos už ovšem leccos zastaly děti.

Věnec jsem pouze zazelenila a pak už se vyřádil Mates s tavnou pistolí a Ami s náručí všemožných serepetiček, které na věnci nutně potřebovala.




Pár chvil děti obětovaly pro výrobu papírových řetězů.




  

Včera se vrhly na zadělávání těsta tak intenzivně, že následně vytopily kuchyň. 






A dnes jsme pekli. Většina perníčků má tvar traktoru, stíhačky, bagru, klokana a žirafy. (A najde se i pár raket a tanků). O tradiční srdíčka nebo hvězdičky jsem musela skoro škemrat. Nicméně naše pečící snaha byla korunována úspěchem v podobě dvou krabic cukroví a mám za to, že víc po mně za asistence dětí nemůže nikdo chtít. Už takhle jsem měla dojem, že kuchyň již nikdy nebude vypadat jako dřív.




A co vy? Pečete s dětmi nebo raději po nocích, kdy jejich nenechavé ruce nemůžou napáchat žádné škody? :-)

6 komentářů:

  1. Báro , paráda! S dětma je to nejlepší :-))) a ty máš pomocníků opravdu dost. Peču zásadně s dětma , vlastně i kvůli nim, Max to tedy zatím moc neřeší, ale držím jeho neposedné ručky zatím dál...ani ne tak ze strachu o binec, ale protože vše co se mu dostane do rukou (někdy i ty ruce přeskočí )a vše co je dosahu putuje na ochutnání:-). Je to pár dní co jsem na poslední chvíli sebrala pneu z auta od lega a včera jsme se nějak veřer zapovídali s mužem a Max , který bývá k večeru už dost nevrlý byl tak nějak pěkně v klídku...tuším že tak jedna třetina ubrousku skončila ....snad dnes už v plíně :-))).
    Pěkný předvánoční čas, který e s prckama ten nej!

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná atmosféra- tvoje děti jsou velké šikulky a i malej už se chystá formičku otisknout do těsta ....skvělé, že je necháváš ...jasně s dětmi je ta atmosféra skvělá sice binec ...ale takové chvíle nevrátíš- užívej si to..... Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Báro ,máte můj obdiv ! když byly děti malé tak jsme jednu dvě dávky pekli společně,potom jsem si to raději dodělala sama..
    vy máte pomocníky tři a moc velké šikuly,když zvládnou i věnec a výrobu řetězů:)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Peču zásadně s dětma, teď už se ze škodičů pomalu stávají plnohodnotnými pomocníky. Co kousek to unikát! A tak se mi to líbí! Ovšem přiznejme si, není to jen idyla, občas je to o nervy, jde o to být stále ve střehu a účinně předcházet katastrofám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Báro, peču s dětmi....a už to cukroví zase nemáme. Děti to snědly. Jak jinak:-) Ale důelžité je, že byla radost...

    OdpovědětVymazat
  6. hm. tak to já právě kvůli dětem nepeču. mimino nesmí vbec, kluci by snědli víc než je rozumné, manžel o cukroví naprosto nestojí a já bych si přála netloustnout. takže babička 2 druhy, já dva a hotovo. i tak toho sladkýho bude dost a dost a dvouletý mrně se tím vážně cpat nemusí. viděla sem to loni. pár kousků cukroví a děcko se chovalo jak smyslů zbavený. doma se budu snažit držet to na mandarinkách a sušeným ovoci. třeba až budou starší:-)
    zatím sme vyrobili řetěz, anděla a ledního medvěda. a spoustu spoustu vánočních hasičů.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)