čtvrtek 8. srpna 2019

Jsem teta a vzkaz novopečeným maminkám

Před pár týdny se ze mě díky tomuhle kouzelnému skřítkovi stala poprvé teta a z mého mladšího brášky táta.



Přiznávám, v prvních dnech mi to trochu pobláznilo hormony, ale teď už jsem opět ve fázi vděčnosti za to, že ty moje vlastní tři poklady už jsou trochu vypiplané a ze mě může být teta, co ráda pohlídá, poňuchá, povozí, ponosí…a vrátí.

Ale připomnělo mi to, jak křehké to je období.

Jak je pro novopečené rodiče a zejména maminky všechno nové, čerstvé, jak se to všude hemží (dobře míněnými) radami, jak se z hloubi srdce vynořují pochybnosti, strach a emoce jsou jako na houpačce.

A taky jak je to najednou optikou trojnásobné matky vlastně úplná pohoda, mít jen toho jednoho broučka. Jenže taková zkušenost je nepřenosná a každá se k tomu uvědomění musíme asi prorodit.

Nicméně na začátku, s miminkem, co pláče a my nevíme proč, nevyspalé, v pyžamu až do oběda a s prvním jídlem ve tři odpoledne, jsme na tom byly všechny stejně. Nebo alespoň hodně podobně. A když ne pořád, tak občas určitě.

Proto je mi líto, jak jsme my ženy někdy nesolidární. A jak rychle zapomínáme. A soudíme.

A tak bych jen chtěla vzkázat všem novopečeným nebo nastávajícím (a možná i stávajícím) maminkám, aby co nejvíc naslouchaly samy sobě a miminku a co nejmíň tlaku okolí, aby věřily, že pro svoje děti, jsou ty nejlepší mámy na světě a aby se nebály nebo nestyděly říct si o pomoc.


Jo a taky, že to nevyspání, bolení bříška a nemožnost odskočit si, byť jen vyčůrat, aniž by se ozval srdcervoucí pláč, jednou pomine.

Máte taky něco, co byste novopečeným maminkám vzkázaly?



5 komentářů:

  1. Chtěla bych vzkázat maminám, aby neztrácely "selský rozum" a jak jsi sama napsala, aby naslouchaly samy sobě. Všem maminám taky přeji, aby jejich děti byly zdravé, spokojené a protože ten čas miminek rychle "utíká", tak aby si ho užívaly ! Šá

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, taky mám tři děti a čtyři vnoučata a naprosto souhlasím s tím, co jsi napsala. Sama jsem už tomuto tématu věnovala několik článků na blogu. Používat selský rozum a kašlat i na dobře míněné nevyžádané rady. Rady nemají přicházet bez požádání. Miminkovské období je krásné a krátké, tak si ho užívejte. A každý život je jiný, nelze na něj aplikovat nějaký mustr.

    OdpovědětVymazat
  3. Všem maminkám doporučuji hlavně pěstovat nějaký koníček mimo rodinu-být chvilku sobecká a opravdu myslet jen na sebe. Ze začátku je to hodně těžké, ale snažit se vyšetřit pár minut jen pro své pohodlí a radost. Jen veselá maminka má veselé děti. Sama jsem si sáhla až na dno, když jsem chtěla mít dokonalý domov a dokonalé děti a zapomněla na sebe.

    OdpovědětVymazat
  4. Nečíst diskuze jakékoliv k rodičovství na internetu :-), ale je to těžké, když člověk je vystrašený, bezradný a unavený, že najednou není odpovědný jen za sebe. Proto říkám vydržať :-), bude líp. Dana

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych jim rekla ze se to bude zlepsoovat, den ode dne, a když budou na dně, at si pripomenou, že díte chteli a že jsou taky lidé, kteri dite chteji a maji smulu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)