čtvrtek 27. prosince 2018

Střípky vánoční i předvánoční


Letos se mi povedla jedna skvělá věc.
Nenechat se vystresovat dárky, cukrovím, nákupy, úklidem, výzdobou ani žádnou z dalších položek na falešném seznamu: Co musíte mít a udělat, abyste měli dokonalé Vánoce.
V minulých letech se mi taky celkem dařilo, ale přeci jen jsem místy uklouzla a zastresovala si tu na poště, tu v kuchyni, a nebo alespoň ráno na Štědrý den, kdy mi došlo, že ve dvanáct přijede zbytek rodiny a my máme drobečky pod stolem!
A letos: NIC.



Pravděpodobně proto, že vagón stresu jsem si užila při dokončování Adventního putování a zjištění, že spoustě lidem mail s Putováním zapadává do Spamu, a tudíž mi pak chodily maily dalších vystresovaných jedinců, kteří se chystali tisknout dopisy 30. listopadu o půlnoci a teď sakra ten mail se soubory nemůžou najít, což mě samozřejmě stresovalo ještě víc. Uff.
Ale nakonec naléhavé pípání na mobilu utichlo, na sítích se začaly objevovat fotky, kterak děti čtou dopisy od Andělky, zapalují svíčky pro Vincenta s Dorotkou, luští jméno čerta Moribunduse nebo si staví bunkry k nočnímu přespávání a ve zprávách se nám vyrojilo spoustu milých slov a poděkování.
(Což mi připomíná, pokud jste mi psali a já neodpověděla, moc se omlouvám, opravdu jsem byla pod mailovou palbou, a tak jsem odbavovala zejména urgentní dotazy a k dalším zprávám se snad prokoušu co nejdřív.)



A tak jak prosinec postupoval, byla jsem v čím dál větším klidu, postupně dokoupila dárky, užila si nějaký ten večírek, překonala osobní grinchovskou fázi (ženy znalé PMS jistě pochopí… ) a ještě víc zpomalila, když děti postupně zachvátila horečková epidemie. Doma jsme tak nakonec místo školy pekly perníčky, zdobily stromeček a koukaly na pohádky.
Zkrátka předvánoční příprava jak vyšitá.





A samotný Štědrý den?
Oproti loňsku, kdy jsme poprvé trávili Štědrý den jen v pěti, neboť brácha pobývající tenkrát v Austrálii si dal s rodiči sraz v Thajsku, kde prožili svátky na pláži, jsme se zase pro letošek vrátili k přerušené tradici a sešli se s rodinou u nás doma.
Což obnáší hodně jídla, přízemní fórky i filozofické diskuze, čekání na Ježíška, prskavky na stromečku (který nám od nich letos poprvé i chytil a postaral se o lehounkou adrenalinovou vsuvčičku…), dlouhé rozbalování dárků a samozřejmě aranžovanou fotku před zdobenou borovičkou, na níž chybí jen ten, jehož obličej na sítích nesmíme vystavit, a jehož si vy, kteří ho znáte, můžete představit kterak dělá blbiny za foťákem 😉



No a od té doby prakticky jen spíme, hrajeme si, koukáme na pohádky, dojídáme řízky (bohužel bez bramborového salátu, který se nedožil božíhodového rána…) a občas, když už děti nesužují žádné neduhy, se i na chvíli vyvětráme, abychom doma nezatuchli.
Jednoduše vánoční prázdniny značka ideál.





A jak se máte takhle ke konci roku vy? 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)