pátek 14. července 2017

Jednorožci kam se podíváš

Chudák holka, která trpí vážnou nemocí zvanou Akutní nedostatek fantazie, jeden asistenční jednorožec na předpis z lékárny a spousta velkých kouzelných ilustrací.
To je momentálně Amálčina nejoblíbenější knížka.
Justýnka a asistenční jednorožec.



Když jsem ji před pár týdny uviděla v knihkupectví, neváhala jsem ani minutu, i kdyby jen kvůli tomu, jak je knížka krásná na pohled. Ale ono to u kochání vizuálního naštěstí nekončí.
Knížka má totiž i roztomilý a mile vtipný příběh, u jehož čtení jsem se nenudila ani já.
U některých dětských knížek, těch překladových obzvlášť, mám někdy problém s tím, že řeknu-li to bez obalu, jsou napsané tak pitomě a stylisticky zoufale, že si pak při čtení text stejně raději upravuju a vymýšlím…
V tomhle směru ale autorka, Kateřina Maďarková, opravdu zabodovala a ve spojení s ilustracemi Lény Brauner, je to jedno velké dívčí ÁÁÁCH. 




Nicméně u nás se od té doby o jednorožcích čte, jednorožci se malují, jednorožci se vyskytují na oblečení a v posteli dělá Amálce společnost jednorožec plyšový.
Jednorožčímu mámení jsem ovšem neodolala ani já. A tak když jsem u kamarádky, fotografky, ilustrátorky a Matýskovy učitelky výtvarky v jednom, uviděla tyhle rozkošné lněné tašky, hned jsem začala jednu (nebo spíš rovnou dvě, aby mi ji Ami nebrala…) nutně potřebovat.


Mimochodem, i v případě, že vás jednorožci vůbec netankují, nenechte si ujít Kátiny instagramové účty papp.ka a Pappeterie (případně facebook Pappeterie) odkud jsem si drze zapůjčila Kátiny fotky, protože na kochání jsou opravdu skvělé a u nás doma se už kromě plátěnek vyjímá i pár zarámovaných skvostů. Třeba tenhle, tak trochu na míru :-)


Každopádně, abychom to pro dnešek ukončili, bylo by ještě záhodno dodat, že v posledních týdnech Amálčiny představy o vlastní budoucnosti nabírají nový směr.
Donedávna totiž Amálka považovala za svůj osud stát se princeznou.
Nyní zvažuje variantu, otevřít si spolu s kamarádkou veterinární ordinaci. Pro jednorožce.
Netuším sice, která z nastíněných životních cest nakonec bude tou pravou, ale mám za to, že jestli Amálce něco nechybí, je to fantazie. Tak to asi jednorožce na předpis nedostanem… ;-)


2 komentáře:

  1. A pohádku poslední jednorožec znáte? Je ale taková smutná... I přes to jí ale dcery milují... A díky za tip na dárek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Justýnka a Hubert u nás doma frčí taky :-) Kupovala jsem dceři tuhle knihu hned první týden jakmile vyšla a čteme jí pořád do kolečka. A jeden Hubert zdobí i naši lednici.
    Jana
    https://maleeradosti.blogspot.cz/2017/05/cteme-detem-justynka-asistencni.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)