čtvrtek 1. listopadu 2012

Dopis pro Ježíška

A je to tady.
Dnes jsem objednala první vánoční dárek.
Samozřejmě pro děti. Pro ně se zatím nakupuje nejlíp.
Žádné upejpání, že nic nechtějí. (Chtěli by totiž všechno.)
Žádné velké přemýšlení, zda tu samou věc už někdy nedostaly. (Za ty tři roky se to ještě pamatuje celkem snadno.)
A hlavně zatím ještě nedorostly do věku, kdy by radost z dárků uměly předstírat. Radují se zkrátka ze všeho. A ta jejich radost je nakažlivá.
Navíc jsou narozdíl od mlžících dospělých velice upřímné a konkrétní.
Matýsek mi dnes diktoval dopis pro Ježíška. Napsala jsem Milý Ježíšku, a čekala co bude dál. Matýsek se s tím moc nepáral.
„Plosím, pines mi pod stlomeček kuchyňku, zelába (tedy jeřába) a koleje.“
Po mém dotazu, zda poprosíme i o něco pro Amálku, dodal.
„A ještě kočálek a miminko plo Amálku. A taky zelába, vlastního.“
Poslední položka, tedy jeřáb pro Amálku, mě trochu zaskočila. Ale logiku to má. Matýsek je velice prozíravý a než aby se s Amálkou o jeřába pral, raději jí dopřeje vlastního.
Seznam už tedy máme. Navíc doplněný mými poněkud abstraktními ilustracemi, aby měl Matýsek přehled. A momentálně nám spolu s obrázkem pro Ježíška (krásná hlavonožčí kreace) visí na ledničce. Předpokládám totiž, že ho budeme ještě rozšiřovat.
Tedy, ne že by množství dárků nebylo dostačující, ale množství příbuzných lačnících po obdarování našich dětí ho jaksi převyšuje. Ovšem mám dojem, že Matýsek si s tím hravě poradí. Už před spaním se totiž zmínil, že by potřeboval kytaru. A taky další lokomotiva by se prý hodila...


Jak jste na tom s nákupem vánočních dárků vy? Nakupujete průběžně už od léta nebo splašeně lítáte po městě ještě na Štědrý den ráno?

18 komentářů:

  1. Ahoj Baru, Kája už taky psala Ježíškovi, ale ona si k tomu vzala rovnou katalog z hračkářství :D Zachvilku měla popsanou skoro celou stránku, tak ji mamka musela brzdit, aby nečekala, že dostane úplně všechno :D

    PS.: Neplánuješ výlet do TU? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Teru,
      u nás se taky jeden katalog povaloval. Pro jistotu jsem ho ztopila :-)
      Já ti zavolám...ráda bych přijela, napadlo mě, že bys mohla jet přes Pce ze školy a my bychom tě pak vzali autem :-)

      Vymazat
    2. Jo to by šlo :) Navíc mě tím ušetříš nejhoršího úseku cesty a to z HK do TU, takže ti budu fakt vděčná za odvoz :D Tak mi pak zavolej na mobil nebo si můžem zavolat klidně přes skype, ať se domluvíme na nějakej víkend ;)
      pa a pozdravuj

      Vymazat
  2. Také u nás se už psalo :-) Desetiletý rovnou vytiskl odkazy z netu a ke každému ještě přidal odkaz přímo na obchod, ale aspoň zalepil do obálky a nadepsal Pan Ježíš Kristus, Nebeská 1, Nebe, Izrael... další dodatek napsal už v ruce ;-) a největší přání je, že by chtěl, aby všechny ryby, co chytí mohl pustit zpět od vody (snědli jsme mu štiku...). Čtyřletá cácora mi nadiktovala celkem stručný seznam, který pak 2 dny doilustrovávala... aby po dalším dni poprosila bráchu o napsání dodatku pro Ježíška, protože zrovna koukala na pohádku v televizi, takže nutně zatoužila po všech výdobytcích prezentovaných v reklamě... Nicméně oběma dětem vysvětluji od mala, že Ježíšek si těch dárků vybere jen pár... Zatím to fungovalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak starší syn je machr :-) A tu adresu si vymyslel sám? :-) S těma rybama mu úplně rozumím :-)
      A televize je fakt hrozný manipulátor, ještě že naše děti to zatím moc nebere :-)
      Matýska taky krotím a upozorňuju, že jsou věci, jako třeba další velký odrážecí autíčko, který už asi Ježíšek nepobere :-)

      Vymazat
    2. Jj, adresu vymyslel sám, nevím, kde na to přišel :-) My také vykládáme, že to musí pobrat, že musí mít pro všechny děti něco a taky když to má roznést během noci, tak aby to stihl všude...

      Vymazat
  3. Snaźím se nakupovat průběžně celý rok. Dopadá to tak, źe půlku dárků rozdám dřív a zbytek najdu po Vánocích :)

    Sofi už taky psala, její přání se každý den mění. Matýsek má pravdu a díky němu mi došlo, že ač je Karolka mladší, tak Ježíšek bude muset stejné dary přinést 2x.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to se mi ještě nestalo, jelikož do loňska, jsem sháněla dárky opravdu často za pět dvanáct :-) Poslední dobou si už dávám pozor :-)
      A double dárky, kór u dvou holek, budou asi nutností :-)

      Vymazat
  4. Na týhle fotce mi Amálka připomíná Káju z Trutnova když byla malá. Možná to v ní vidím jen já, ale spatřil jsem podobnost ihned jak jsem zvětšil fotku. No prostě jablko nepadá daleko vod stromu :-) Ten nosánek a vočíčka...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to holt naše holka :-)
      Dnes mi zrovna Šárka z Prorubek psala, že v Amálce vidí našeho Dejva :-)

      Vymazat
  5. Zdravím Báro, my píšeme až na konci listopadu...Ježišek si pak vezme za oknem dopis a naplní nám za to adventní kalendář :-)))
    Báro ,stav se prosím umě...máš tam ocenění za originální český blog! Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuju :-)
      To máte vychytané, my taky dáváme dopis za okno, ale výměnu za kalendář jsme neprováděli...ale možná bychom to mohli zavést. Moc se mi to líbí :-)
      A za ocenění jsem děkovala u tebe a musím ještě jednou. Opravdu moc si toho vážím!

      Vymazat
  6. Jéé..dopis Ježíškovi..myslím si, že by to měla být tradice v každé domácnosti, kde jsou malé děti. je to hezký zvyk :) Taky si pamatuju, jak jsem psala dřív. Nevím, jestli semnou psávali rodiče, ale pamatuju si, že jsem z vlastní vule psala když jsem pak byla už větší sama. Já už mám několik dárků. Ale nejen k vánocům. V prosinci máme ještě s přítelem výročí a taky má narozeniny. Hrozně se těším na vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dulsi, vřele souhlasím. Psaní Ježíškovi je krásná tradice :-) My jsme s bráchou psávali i v dospělosti, dokud jsme oba bydleli s našima :-) Teď už to ovšem nechávám na dětech :-)
      Tak to máte hezky nabitý prosinec :-) Matýsek se narodil na Silvestra, takže u nás bude taky dárků přehršle :-)

      Vymazat
  7. Myslím si, že Ježíškovi píšou všechny děti. Nedávno jsem při úklidu našla jeden takový dopis mé dcery z doby, kdy jí bylo tak šest let. Dnes je dospělá, bydlí sama, a mně ty Vánoce už tolik netěší. Je to vlastně svátek dětí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, třeba brzy přijdou vnoučátka a zase se budeš mít s kým na Vánoce těšit a psát Ježíškovi ;-)
      Ale Vánoce jsou fajn i bez toho všeho...jen si je nenechat zkazit komercí :-)

      Vymazat
  8. Ježíškovi jsme psali tento týden a je toho celá stránka. Musela jsem mrňouskovi vysvětlit, že všechno opravdu nedostane, že je to pro Ježíška seznam, ze kterého bude vybírat, podle toho, jak bude Matýsek poslušný. Já vím, je to trochu podpásovka, ale všechno se pořídit nedá a televizní masáž mezi pohádkami je opravdu veliká!
    Nakupuji v těchto dnech, mám pocit, že teď je největší výběr. Kdybych nakupovala dříve, tak to nevydržím a určitě mu to dám hned :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dopis Jéžíškovi nás čeká o víkendu:-)Dárky kupuji postupně,nesnáším v prosinci ty obrovské davy v obchodech,internet to jistí:-)Ještě že lze vše objednat,protože kluci zásadně chodí všude s námi:-)
    I u nás vede jeřáb:-)Krásný víkend přeje Věra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)