neděle 11. listopadu 2012

Víkend s postpenitenciární péčí

Psaní miluju, o tom žádná. Ale ne vždycky člověk může psát to, co ho baví a o tom, co ho baví.
Tak třeba tento víkend.
Kromě toho, že se dětem podařilo utavit nás na dětských hřištích a v balónkových bazéncích, moje nervová soustava dostala řádně zabrat při snaze pokořit předmět postpenitenciární péče.
Nezoufejte, pokud slovo postpenitenciární nedokážete vyslovit, i náš vyučující se nejednou přeřekl.
A pokud jde o význam slova, ani za jeho neznalost se netřeba stydět. Většina z nás studujících se ho dozvěděla v podstatě v den přednášky. (Pro úplnost, jedná se o „péči“ o propuštěné vězně.)
A to přednášky netradiční, kterou vyučující začal slovy: „Dneska se s tím nebudeme moc srát. V poledne chci bejt doma!“
V průběhu přednášky jsme pak oscilovali mezi absolutními sympatiemi a antipatiemi k neortodoxnímu chlápkovi v kanadách, který nám sdělil, že postpenitenciární péče je v podstatě jen akademický výmysl, protože ve skutečnosti nic takového neexistuje. Naším zápočtovým úkolem tudíž bylo, nějaký ten systémek postpenitenciární péče vytvořit, sepsat a u zkoušky předložit.
Před několika málo okamžiky jsem tedy napsala poslední postpenitenciární tečku a s radostí se vymaňuji z myšlenek na kriminální živly, které mě tento víkend opanovaly.
Víkend příští padne zřejmě na psychiatrii. Budu se nořit do hlubin maniodepresivní psychózy. Snad vyváznu bez újmy a intenzivní práce na těchto nelehkých tématech na mě nezanechá neblahé následky.
(Ačkoliv mám dojem, že o našem „duševním zdraví“ pochybuje už kdekdo. Zejména ti, co nás v sobotu viděli na hřišti.)




6 komentářů:

  1. Milá Báro, moc děkuji za návštěvu! Pěkně jsem si u tebe početla a jsem díky tomu "chytřejší" o to nevyslovitelné slovo:-)) A gratuluji k ocenění! Měj se krásně Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, těší mě, že můj blog právě získal novou vzdělávací funkci :-)
      Taktéž jsem si u tebe příjemně početla a hlavně pokoukala :-)

      Vymazat
  2. Baruško, to slovo jsem četla asi třikrát, no, to je snad horší než Popokatepetl nebo ta šílená islandská sopka. :D Aspoň jste si hezky zařádili, to je prima. PA PA PA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bin, já taky teď musím pořádně tu výslovnost trénovat, protože v pátek mám zkoušku, tak aby mě za komolení názvu předmětu nevyhodil :-)

      Vymazat
  3. Milá Barunko..
    Děkuji za poučný článek,vůbec jsem netušila,že něco takového vůbec existuje a co se týká vašeho psychického zdraví,tak o to nemám opravdu obavy,neboť vaše drahé děťurence by vás rázem uzemnily a uzdravily:-)
    Zdravím psychozu a opět před Tebou smekám,jak dokážeš při dětech ještě studovat,stíhat psát a ještě sbírat ocenění:-)
    Krásné dny milá má..
    Bi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brigit, opět děkuju za milý komentář...Tvoje věty jsou vždycky tak povzbudivé, že se na ně pokaždé moc těším :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)