čtvrtek 22. listopadu 2012

Kočka leze dírou


Tvrdit, že „umím hrát“ na kytaru je trochu silný výraz.
Ale je to pořád snadnější než vysvětlovat, že zvládám zahrát maximálně 10 základních akordů. S nimiž si při poněkud krkolomných pokusech o interpretaci některých lidovek a táborových odrhovaček vcelku vystačím.
A děti z toho mají radost i tak.
I když začínám mít podezření, že Matýsek mě již prokoukl a na mé snahy o přehrávání nekonečného Čížečka, čížečka nebo Čerešniček se dívá trochu s despektem.
Poslední dobou proto kytaru bere raději do vlastních rukou. Z čehož mám sice ohromnou radost. Neboť Matýskova záliba v hudbě je mi poněkud bližší, než jeho záliba ve vrtačkách a montování. Na druhou stranu s nostalgií vzpomínám na dobu, kdy jsem byla v Matýskových očích s kytarou za frajera.
Teď je za frajera Matýsek.
Dokonce se pomamil natolik, že se objevují i snahy o skládání vlastních textů. Tím nejoblíbenějším je bezesporu nápěv na téma mašinky v depu.
Kromě písní vlastních, ne zcela identifikovatelných a dokončených, už tu ale máme konečně i premiéru písně lidové. Tím hitem, který znamená velký pokrok v Matýskově řečovém projevu je Kočka leze dírou.
Kočku lezoucí dírou a psa protahujícího se oknem tedy posledních pár dní posloucháme jak ve verzi recitační, tak ve verzi písňové. A ačkoliv začínám pociťovat k textu mírnou averzi, jsem nesmírně ráda, že jsme konečně postoupili zase o level výš.
Myslím, že tu vlastní malou kytaru, kterou si Matýsek od Ježíška začal přát, bychom mu dopřát měli. Kdo ví, možná z něj nakonec bude příští Nohavica.
No, a nebo skončí tam, kde já. Ale hlavně, když ho to bude bavit.
Jen doufám, že si udržím nadhled a zdravý rozum a nebudu za pár let fanatickou matinkou cpoucí své průměrně talentované dítě do televizních soutěží. To mě radši předem propleskněte, prosím!


7 komentářů:

  1. Milá Báro, myslím si, že to už možná příští léto u táboráku Matýsek pěkně rozbalí! ;-) Ostatně - je potřeba, aby jednou někdo po Jarkovi přebral žezlo a kytaru. ;-) Tak ať vám to pěkně hraje!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. věřím, že to Matýskovi vydrží :)

    já muziku taky ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. jsou rozkošní jak tam sedí se zápalem v očích..

    OdpovědětVymazat
  4. Jeee!! Matýsek je vážně frajer:-))

    OdpovědětVymazat
  5. Kytara je krásná věc. Bohužel jsem nikdy neměla tolik trpělivosti v sobě, abych se na ni naučila hrát,ale přítel hraje. I když ted skoro vůbec, dřív hrával víc, měly i kapelu. Pamatuju si, že když jsem byla hodně malá, měl táta u babičky kytaru bez strun a naší kočcce se tak zalíbila, že do ní schovala svoje právě narozená kotata :)

    OdpovědětVymazat
  6. Milé dámy, všem vám moc děkuju za milé komentáře. Poslední dny nestíhám a prokrastinaci na internetu se snažím omezit, proto se omlouvám, že nereaguju jednotlivě. Ale věřte mi, že si každý komentář vždyckyhrozně ráda přečtu a na každý se těším :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)