středa 9. května 2012

Tajemství záhadného balíčku

V pátek u nás zaťukal pošťák s tím, že na moje jméno dorazil balíček na dobírku. Vážil přes tři kila a jeho obsah se skrýval v krabici od ferneta obalené lepící páskou. Jelikož jsem si nebyla vědomá toho, že bych něco objednávala a navíc na dobírku, nechala jsem si záhadný balíček uložit na poště.
A začala jsem pátrat. Prošla jsem maily z nedávné doby, jestli přeci jen nenarazím na něco, co jsem objednala a následně zapomněla, což u mě není nic neobvyklého. Poptávala u muže, zda si něco na mé jméno neobjednal, ale na nic jsme nepřišli.
A tak ubohý balíček ležel na poště celý víkend. Až v pondělí jsem se rýpala s dětmi na zahradě v záhoncích a konečně mě to osvítilo. Sledem absurdních asociací mi konečně došlo, co záhadný balíček obsahuje. Topinambury! Vcelku málo známou, odolnou plodinu, zvanou též židovské brambory a příbuznou slunečnice, kterou jsem si od jednoho pěstitele objednala před pár měsíci a skutečně na ni naprosto zapomněla.

foto z http://www.bigmenu.cz/

foto z http://www.bigmenu.cz/
Topinambury jsme poprvé ochutnali na jednom kurzu tvorby ekozahradních společenstev, kde jsme se několik dní stravovali makrobioticky. Přiznám se, samotné nás chuťově neohromili, ale je to zajímavá plodina, od níž si slibuji zpestření jídelníčku. Pokud my je tedy bude někdo doma ochoten konzumovat. Topinambury je možné propašovat jako syrové do salátů. Vařené do zeleninové polévky, dají se také smažit, zapékat, dusit...
Moudré zdroje též uvádějí, že topinambury jsou ideální plodinou pro diabetiky jelikož obsahují značné množství inulinu, který ač sladký, tak nezvyšující hladinu krevního cukru. S tím souvisí i jeho vhodnost pro „milovnice“ diet a hubnutí, pro něž jsou nízkokalorické topinambury ideální.
Naše topinambury naštěstí přežily jak transport, tak neplánované ubytování na poště. Přežily i Matýskovo neodborné sázení. A teď už zbývá jen doufat, že nám z nich něco vyroste.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)