Domácí bojovka

pondělí 16. února 2015

Vesničančata

Kdysi na gymplu, nebo možná ještě na základce, jsme měli napsat úvahu na téma život ve městě versus na vesnici. Jako správná váha jsem rozvažovala o té lepší variantě tak dlouho, až jsem nenapsala nic a k domácímu úkolu z nenáviděné matiky mi zbyl ještě sloh. 

Nedávno jsem ho doma objevila. Evidentně pocházel z mého pseudointelektuálského období, neboť je prošpikovaný přemírou cizích slov a věty zpravidla dosahují délky pěti a více řádků. K uspokojivému závěru jsem se ovšem nepropsala. Zato sousloví „na druhou stranu“, „ale“ nebo „nicméně“ se tu vyskytuje alespoň desetkrát.

A tak je to se mnou pořád.

Všechno je pro mě relativní. Všechno má svá pro a proti. A na všechno se dá hledět z různých úhlů.

Ale.

S naším životem na vesnici blízko města jsem momentálně spokojená.

A děti zdá se taktéž. Dnes kupříkladu strávily plodnou hodinku na poli.

Zatímco jsme s kamarádkou pohupovaly naše nejmenší v kočárcích vedle brázdy, starší potomci se vesele ryli v hlíně. Nosili nám k nohám poklady v podobě kamení, kořenů a plastových víček. A hráli si na traktoristy.

Tak jen doufám, že až jednou dostanou za úkol vyplodit obdobnou úvahu jako já, nevyčtou svým trapným rodičům, že je místo do parku vodili na pole a místo u bazénu je nechávali bahnit v kalužích :-)





A malá nostalgická vzpomínka na naši půlden trvající vesnickou zimu se sněhem :-)






A jaký je ten váš ideál? Vesnice nebo město?

5 komentářů:

  1. haha, také vzpomínám, jak ta moje malá kdysi o Velikonocích trávila den na vesnici u příbuzných na záhonku a hrála si s hlínou :-) Ony si děti vůbec třeba u nás na chatě nejlíp vyhrají s hlínou... a nejvíc je zajímají žížaly :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Město! Z vesnice je to většinou daleko do cukrárny!:)

    OdpovědětVymazat
  3. To je sranda... já jsem teď momentálně naštvaná, protože jsme se zrovna s mužem na tohle téma pohádali. On mi pořád tvrdí, že se děti na vesnici musí strašně nudit, zatímco ve městě mají spoustu kroužků a podobně a já mu zase pořád tvrdim, že město se svýma kroužkama je jen chabou náhradou za to, co můžou zažívat na vesnici. Městem myslim Prahu. Je to hrozný, tyhle odlišný představy o životě...

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě vesnice nebo malé město. Zatím nás ale drží ve spárech velkoměsto, tak uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jednoznačně vesnice, i když by má dcera (studující VŠ) nesouhlasila. Milovala jsem ten klid, možnost popíjet kafe na zápraží a vypustit dítě ven na zahradu beze strachu. Dnes už chce dcera bydlet co nejvíce centru, kde má školu, protože její rozvrh je rozházený a nevyplatí se jí jezdit domů (a to nebydlíme na úplném okraji města).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)